Kampanya startını verildi.

Kampanya startını verildi.

Marmarabirlik 2014-2015 ürün alım kampanyasının ilk startı Rekolte beyannamesi alımlarına başlandı…

Marmarabirlik 2014-2015 ürün alım kampanyasının ilk startını verdi.

Rekolte beyannamesi alımlarına başlandı…

Bahar aylarındaki yağışlar zeytin üreticilerinin taahhütlerini de  etkiledi!

Marmarabirlik 2014-2015   iş yılı  ürün alım kampanyasının ilk startını verdi.  Kooperatiflere bağlı ortaklardan alınmaya başlayan rekolte beyannamesi 24 Eylül ile 24 Ekim tarihlerini kapsıyor. Bu sürede taahhütte bulunmayan ortaklardan, Birlik Ana Sözleşmesi gereği ürün alımı  yapılmayacağı  vurgulanırken, alımlarda ve kampanya döneminde geçtiğimiz bahar aylarında  özellikle Marmara bölgesinde  zeytin üreticisini vuran uzun süreli yağışlar nedeniyle yaşanan rekolte düşüşünün de etkili olması tahmin ediliyor.

ÜRÜN KAYBI  YAŞANDI

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa,  2014-2015 iş yılı ürün alım dönemini ortakların  teslim edeceği  zeytin miktarını belirten rekolte beyannamelerini  toplamaya  başlayarak açtıklarını söyledi. 24 Eylül’de başlayan ve 25 Ekim tarihinde sona erecek olan  beyanname alımlarının devam ettiğini söyleyen Başkan Asa  “Maalesef  kampanya dönemine biraz  sıkıntılı giriyoruz. Zira sektörde daha önce de yaptığımız açıklamalar üzerine görüyoruz ki bahar aylarında Marmara Bölgesi’nde etkili olan olumsuz hava koşullarının  sıkıntıları mevcut” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Olumsuz hava şartları zeytinin tam da çiçeklenme dönemine denk geldi. Dolayısıyla  uzun süreli yağış, şiddetli fırtına ve dolu çiçeklerin  çürümesine yol açtı. İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya bölgelerindeki zeytin üreticileri ciddi anlamda etkilendi. O dönemde sektörde ciddi bir rekolte düşüşünün yaşanacağını da söyledik. Şimdi bir önceki yıllara göre Orhangazi ve İznik bölgemizde yüzde 80’lere varan,  Gemlik ve Mudanya’da ise  yüzde 50’leri bulan bir rekolte düşüşü  ile karşı karşıya kaldığımızı ortak üreticilerimiz adına üzülerek ifade etmeliyim”.

ÜRÜN TESLİM EDEMEYECEK ORTAKLAR UYARILDI

Olumsuz hava koşullarından dolayı  ürününde kayıp yaşayan ortakları da uyaran Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa”  2014 yılı Ocak-Şubat  aylarında ortaklarımızın almış oldukları  ayni ve nakdi kredinin  geri dönüşümünde rekolte beyanı alımından sonra  borçlarının ertelenmesi  konusunda değerlendirme yapılacak olup, kesinlikle mağdur edilmeyeceklerini de belirtmeliyim” dedi. .Ayrıca bu sürede ürün tesliminde bulunamayacak olan ortakları ilçelerindeki Tarım İlçe Müdürlüklerine başvurmaları konusunda da uyaran Başkan Asa konuşmasını şöyle tamamladı:

” Durumlarını raporlandırmaları gerekiyor. Aldıkları bu raporları bağlı bulundukları kooperatiflerine teslim etmeleri halinde ise bir sonraki yılda ortaya çıkacak uygulamalardan muaf tutulacaklardır. Konuyla ilgili gerekli bilgileri ortaklarımız kooperatiflerinden ayrıntılı olarak alabilirler. Yine 11.04.2014 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanan 6455 sayılı kanun ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği hakkındaki ana sözleşme değişikliği kapsamında ortaklarımızın ortaklık sermaye paylarının ödemekle yükümlü olduğu kalan kısmı 20 yıla taksitlendirilmekte olup hiçbir şekilde ek ödeme yükümlülüğü  talep edilmemekle beraber  ortaklık yenilemesi de yapılmamaktadır. 2014-2015 ürün alım kampanyasının kooperatiflerimize, Marmarabirlik’e ve sektöre hayırlı uğurlu olmasını dilerim”.

 

 



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli