Kapıdağ mor soğanı, Coğrafi İşaretli Ürünler arasında

Kapıdağ mor soğanı, Coğrafi İşaretli Ürünler arasında

Erdek Ticaret Odası ve Bereketli Eller Kadın Kooperatifi´nin, ?Kapıdağ Mor Soğan?ı için yaptığı coğrafi işaret başvurusu onay bekliyor.

Metro Toptancı Market´in Türkiye gündemine taşıdığı ve büyük önem verdiği Coğrafi İşaretli Ürünlerin sayısı her geçen gün artıyor. Proje dahilinde bugüne kadar kaybolma tehlikesi yaşayan 80´den fazla ürüne sahip çıkan Metro Toptancı Market, şimdi de Kapıdağ Mor Soğanı için destek veriyor.

Dünyada sadece Avustralya, Sicilya ve Balıkesir´in Erdek ilçesine bağlı Kapıdağ bölgesinde yetişen mor soğana, coğrafi işaret alınması için harekete geçiliyor. Tatlı, sulu ve lezzetli olması nedeniyle genellikle balığın yanında tüketildiği için Kapıdağ bölgesinde "balık soğanı" olarak da bilinen bu ürün, sadece Erdek kırsalında 4 mahallede yetiştiriliyor. Yılda yaklaşık 3 bin 500 ton üretilen Kapıdağ Mor Soğanı´nı, Bereketli Eller Kadın Kooperatifi´ndeki kadınlar, kendilerine özgü örgü teknikleriyle satışa hazır hale getiriyor.

/resimler/2018-4/12/1524214044017.jpg

Metro Türkiye, Coğrafi İşaretli Ürünlere sahip çıkıyor

Coğrafi İşaretli Ürünlerin kırsal kalkınmayı ve sürdürülebilir tarımı desteklediği inancıyla konuyu 2012 yılından bu yana Türkiye gündemine taşıdıklarını belirten Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, ?Henüz ülkemizde insanların coğrafi işaretin ayrımında olmadığı günlerde, biz bu konuyu memleket meselesi olarak gördük ve sahip çıktık. Coğrafi İşaretli Ürünlere özel bir proje geliştirerek, yerel ürün tedarikçilerini desteklemeyi ve unutulmaya yüz tutmuş ürünleri tekrar gün ışığına çıkarmayı hedefledik. Bu proje sayesinde bugüne kadar, kaybolma tehlikesi yaşayan 80´den fazla ürüne sahip çıkıldı. Türkiye´deki ve Avrupa´daki birçok Metro mağazasının raflarında bugün Aydın incirinden Diyarbakır karpuzuna, Taşköprü? sarımsağından Finike portakalına kadar 80´in üzerinde coğrafi işaret tesciline sahip ve aday ürün yer alıyor.? dedi.

Türkiye´de sadece Kapıdağ bölgesinde yetiştirilen mor soğana, coğrafi işaret tescil sürecinde destek olacaklarını vurgulayan Özerkan, ?Erdek Ticaret Odası ve Bereketli Eller Kadın Kooperatifi´yle iş birliği yapıyoruz. Hem prosedürler konusunda onlara yol gösteriyor hem de mor soğanın ticaretini geliştiriyoruz. Mor soğanın 2018 yılı tüm hasatını Metro olarak alacağız. Toprak yapısı itibarıyla sadece Kapıdağ bölgesinde yetişen mor soğana coğrafi işaret alarak, yöre insanının ana geçim kaynağını, maddi ve manevi değerlerini korumak, bölgeyi desteklemek, daha kaliteli ve profesyonel şekilde ürünü çoğaltıp, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda tanıtarak mor soğana olan ilginin artmasını sağlamak istiyoruz.? diye sözlerine devam etti.

/resimler/2018-4/12/1524564357160.jpg

Kadın emeğine değer veren proje

Metro Toptancı Market, yöre halkının ekonomik ve sosyal kalkınmasına da destek veriyor. Kapıdağ Mor Soğanı´nın yetiştirilmesi için emek sarf eden yöre halkından kadınların oluşturduğu Bereketli Eller Kadın Kooperatifi üyeleri, Metro´ya özel file ambalaj örgüsünü, aldıkları file örme eğitimi sonrası kendileri hazırlıyor. Dolayısıyla kadının emeği ekonomik açıdan hem kendisine hem de ailesine ek gelir olarak dönüyor.



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı