Kapıdağ soğanı marka oldu.

Kapıdağ soğanı marka oldu.

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör: ?Türkiye, gerçek mor soğanın Kapıdağ´da yetiştiğini anladı?

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, ?Türkiye, artık gerçek mor soğanın Kapıdağ´da yetiştiğini anladı? dedi. Bu soğanın artık gerçek değerini bulmaya başladığını vurgulayan Özgör, şu değerlendirmede bulundu:

/resimler/2016-7/24/1436447364552.jpg

?Mor soğan, Kapıdağ´ın kendisine özgü tek ürünüdür. Geçen 5-6 yıl, bu ürünün karşısına Polatlı´nın kırmızı soğanını çıkarıp, Kapıdağ soğanı gibi göstermek istediler. Böylece de Kapıdağ´ın mor soğanını baltalamak istediler. Bu nedenle başta Ballıpınar olmak üzere Kapıdağ´da bu üretimi yapan Ormanlı-Turan ve Doğanlar çok zorlandılar. Hatta Ormanlı-Turan ve Doğanlar´daki üreticiler, mor soğan üretimini bırakarak, tamamen turizme yöneldiler. Ballıpınar, direndi ve kazandı. Bu yıl, mor soğan üretimi çok fazla. Gerçi, kilosunu aracılara 1 lira 20 kuruş gibi düşük bir fiyatla satıyorlar ama ellerinde ürün kalmamasından da memnunlar. Soğana talep fazla.  Çünkü vatandaşlar artık, balık soğanı da denilen bu mor soğanın yalnız eskiden Kapıdağ köyleri, şimdiki Erdek kırsal mahallelerinde yetiştiğinin farkına vardılar.  Ancak, hakkını alabilmeleri için üreticilerin, bu soğanın kilosunu en az 1,5 liradan satabilmeleri gerekir. Ballıpınar´da yaşayanlar, çok çalışkan. Kendilerini tarıma adamışlar. En çok mor soğan yetiştiriyorlar. Daha sonra da zeytin, soğan, kiraz gibi ürünler bunları izliyor.?

?Mor soğan?ın ?coğrafi işaret? almasının ardından ülke düzeyinde bir marka durumuna geleceğine dikkat çeken Özgör, Ballıpınar gibi bundan sonra Ormanlı, Turan ve Doğanlar mahallelerinde de yeniden bu soğanın ekilmesine ağırlık verileceğini tahmin ettiğini sözlerine ekledi. Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Kapıdağ soğanı marka oldu
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli