Kapıdağ zirvesi toz duman

Kapıdağ zirvesi toz duman

Kapıdağ, RES'i gördü. Büyük doğa katliamı.

Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı ile birlikte Kapıdağ’ı gezerek, Rüzgar Enerji Santralleri’nin(RES) yarattığı tahribatı bir kez daha yerinde gördük.

Yapakçı, Narlı Mahallesi’nin üstündeki “Kesik Dağ” bölgesinin zirvesinde, 4 RES’in önünde yaptığı açıklamada, “Kapıdağ, parsel parsel elden gidiyor. Dağdaki doğa tahribatı sürekli artıyor. İçimiz yanıyor” dedi.

Kapıdağ’da 20’yi bulan RES’lerin sayısının daha da artmasından endişe duyduklarını, gelişmelerin bu artışa işaret ettiğini belirten Yapakçı, şunları söyledi:

“Her zaman söylüyoruz. Biz, ülkemizin elektriğe gereksinimini biliyoruz. Elektrik enerjisine karşı olmamız mümkün değil. Ancak biz, doğaya zarar vermeyen, temiz enerjiden yanayız. Buna bağlı olarak da RES’ler için Kapıdağ’ın seçilmesini yanlış buluyoruz. Yani yer seçimi yanlıştır. Çünkü Kapıdağ, Kazdağları’ndan sonra ülkemizin en çok oksijen üreten ikinci bölgesidir. RES’ler için burada çok sayıda kayın ağacı kesildi. Oysa kayın ağaçları, oksijen üretmeleri ve tozu tutmaları ile bilinir. Ayrıca kayın ormanları, su kaynaklarının oluşmasını, kar ve yağmuru çekerek sağlar. Bu ormanlarda başta karaca ve geyik olmak üzere çok sayıda canlı yaşar. Bu nedenle kayın ormanlarının kesilerek, KAPIDAĞ’da RES’ler kurulurken bir değil, 10 kez düşünmek gerekir.”

Kapıdağ’da kurulan bir RES’in kanat uzunluğunun 40 metre, direğinin yüksekliğinin ise 60 metre olduğuna dikkati çeken Yapakçı, “Bu RES’ler, aynı zamanda bölgede büyük bir gürültü yaratmaktadır” dedi.

Kapıdağ’da kurulan RES’leri birkaç şirketin kurduğunu vurgulayan Yapakçı, şu değerlendirmede bulundu:

“RES’ler için Kapıdağ’ın yer olarak seçimi çok yanlıştır. Bu bölgede RES yapılmak için devletin lisans vermemesi gerekirdi. Erdek Belediyesi olarak, bu lisansların verilmesini önlememiz mümkün değil. Çünkü halkın deyimiyle biz bu konuda ‘Zurnanın son deliği’yiz. Devletin birçok biriminin imzasıyla kurulmasına karar verilen Kapıdağ’daki RES’leri biz nasıl engelleyebiliriz ki?”

Kapıdağ’ın bitki örtüsünün de çok zengin olduğunun altını çizen Yapakçı, “RES’ler, bu bitki örtüsüne de büyük zarar veriyor” diye konuştu.    ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Kapıdağ zirvesi duman
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli