KAPIDAĞ’DA BİTKİ ENVANTERİ ÇALIŞMASI

KAPIDAĞ’DA BİTKİ ENVANTERİ ÇALIŞMASI

Organik Solucan Gübresi üretiminde ivme kaydeden Erdek Belediyesi Kapıdağ’ın aromatik bitki envanterini hazırlayacak

Erdek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü başarılı çalışmalarıyla dikkati çekiyor.

Müdür vekili Kamil Çağlar Ergin, Erdek’e bağlı Çeltikçi kırsal mahallesinde 2017 yılının ağustos ayında faaliyete geçirdikleri solucan gübresi üretim tesisi hakkında şu bilgiyi verdi:

“Bu tesisi, diğer kurum ve kuruluşlara örnek olması, topraktaki organik maddeleri artırması, pazarlar ve evsel atıkların çöp olmaktan çıkarılıp, solucanların beslenmesinin sağlanması amacıyla kurmuştuk. Tesisimizde ilk kuruluşumuzda 100 bin adet Kaliforniya tipi kırmızı solucan ve 10 metre küplük bir makinemiz vardı. Şimdi ise 6-7 milyon dolayında solucana sahibiz. 10 metre küplük makinemizin yanına 12 metre küplük bir makine daha ekledik. Yerimiz elverişli olsa bir makine daha koyacağız.”

                         AYDA BİR TON GÜBRE ÜRETİMİ

Tesislerinde ayda bir ton solucan gübresi ürettiklerini belirten Ergin, bu gübreleri Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne bağlı Park ve Bahçeler Biriminin çalışmalarında kullandıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Faaliyete geçtiğimiz 2017 yılının ilk 6-8 ayında doğal olarak üretimimiz olmadı. Daha sonra ise bugüne kadar bu birimimize 15 ton civarında gübre verdik. Gerekli prosedürleri yerine getirip tesisimizi ruhsatlandırdığımız takdirde başka kentlere de gübre satışımız gündeme gelebilir.”

                             YUKARI YAPICI’YA 150 KİRAZ FİDANI

Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı’nın isteği doğrultusunda, ilçeye bağlı Yukarı Yapıcı Mahallesi’nde 150 adet kiraz fidanı diktiklerine dikkati çeken Ergin, şunları söyledi:

“Belediye başkanımız, Yukarı Yapıcı mahallesinin eski yıllarda kiraz cenneti olduğunu, burada kiraz şenlikleri düzenlendiğini belirterek, bölgenin yeniden kiraz ağacına kavuşmasını istedi. Bu talimata uygun şekilde toprakla buluşturduğumuz 150 fidanı kendi ürettiğimiz solucan gübresiyle besliyoruz. Yaklaşık 100 fidanımız tuttu ve kiraz verme yolunda bulunuyor.”

KAPIDAĞ’DA BİTKİ ENVANTERİ ÇALIŞMASI

Yine Belediye Başkanı Hüseyin Sarı’nın talimatına paralel olarak Kapıdağ’da endemik ve tıbbi aromatik bitkiler konusunda bir çalışmayı da başlattıklarını açıklayan Ergin, şöyle konuştu:

“Bu konuda destek almak için Balıkesir Üniversitesi öğretim üyeleriyle temas geçtik. Şubat ayı içinde, başta Fatih Satıl hocamız olmak üzere bu üniversitelerden hocalarımız gelerek Kapıdağ’da dört mevsimi kapsayacak şekilde arazi çalışmaları yapacak. Bu çalışma yaklaşık 9 ay sürecek. Bu çalışmalar sonucunda Kapıdağ’daki endemik ve tıbbi aromatik bitkilerin envanteri oluşturulacak. Bu araştırmanın sonuçları, ilgilenen herkes için rehber ve kaynak olmak üzere bir kitapçık durumuna getirilecek.”



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli