Kapıların kilitlenmediği yaşam kaynağı HARMANLI

Kapıların kilitlenmediği yaşam kaynağı HARMANLI

Paşalimanı adası, Harmanlı Mahallesinde kapılar sadece dış seyahatlere gidildiğinde kilitleniyor.

“Yakınımızdaki uzak” desek yanlış olmaz, Erdek’e bağlı Paşaliman adasında yaşayan 5 köyden birisi Harmanlı Mahallesi, Harmanlı 1924 Bosta Hersek mübadili olarak bu güzelim yurt köşesini kendilerine yeni yaşam alanı olarak seçmiş, aradan geçen 98 yıllık süreçte ne gelenekler, nede beklentiler değişmiş, Cumhuriyet ile birlikte en ücra köşelere kadar uzanan Okul ve sağlık anlamındaki sosyal beklentiler zamanla kaldırılması ada halkının mağduriyetlerini arttırmış, Harmanlı Muhtarı Yılmaz Övsene, genç jenerasyon’un temsilcisi olarak kaybettikleri olanakları yeniden kazanmak adına verdiği çabanın sonuçsuz kalması, sadece Harmanlı’nın değil tüm ada yerleşim yerlerinin ortak sorunu haline geldiğini açıkladı.

Övsene, İki çocuklu bir ailenin çocuklarını okutmak için mutlaka çevredeki bir ilçede ikamet etmek durumunda kaldığını, bununda 12-16 yıl mecradan uzak kalması sonucu hem işlerinin aksamasına, hemse geri dönüşlerde artık fiziki olarak kendilerinde yeterli enerjinin kalmadığını açıkladı.

Övsene, Sağlık anlamında eskiden var olan ada doktorunun yerine bugün iğne vuracak ebe daha olmadığının altını çizerek, ada insanlarının birçok noktada toplumsal sorunlarını çözmek adına dayanışma içinde yaşamak mecburiyetinde olduğunu söyledi.

Ada’nın kendine özgü yaban hayatına dışarıdan kaynaklanan vahşi avlanma, kır sularının tükenmesi, çeşmelerin akmaması tarım ve hayvancılığı terk edilme noktasına getirdiğini vurgulayan Muhtar Yılmaz Övsene,98 yıldır süregelen imar yasağının bir ömür törpüsü olarak yaşayıp, görmeden bu dünyadan göç eden insanlarla dolu olduğunu kaydetti.

Doğa cenneti Harmanlı’da yaz-kış nüfusu değişiminin getirdiği sokak hayvanları popülâsyonunun ise ada da bulunan tüm mahallelerin ortak sorunu haline geldiğini söyledi.

Yaz nüfusu ile birlikte artan kedilerin, yaz sonu ile birlikte sokağa terk edilmenin, kış aylarında birkaç vicdan sahibi tarafından güç şartlarda bakılmak zorunda kalındığını, bu konuda kendilerine mutlaka mama desteği yapılmasının elzem olduğunu söyledi.

Bandırma Manşet’in “Uzaktan gelen yakın sesler” haber-röportajlarını izleyin izletin. Yaşadığınız coğrafyada neler olduğunu öğrenin.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı