Kara Biga, Kömürlü termik için bir iptal kararı daha!

Kara Biga, Kömürlü termik için bir iptal kararı daha!

, CENAL Elektrik Üretim A.Ş'nin Çanakkale Karabiga'da kurmak istediği kömürlü termik santralin `Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu olumlu` kararına karşı açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Greenpeace’in, CENAL Elektrik Üretim A.Ş’nin Çanakkale Karabiga’da kurmak istediği kömürlü termik santralin `Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu olumlu` kararına karşı açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Santralin yılan hikâyesine dönen ÇED sürecinde, 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şirketin hazırladığı ÇED raporuna olumlu karar vermiş ancak daha sonra Çanakkale İdare Mahkemesi, yerleşim alanlarına çok yakın olduğu ve tarım arazilerine ve deniz yaşamına etkileri nedeniyle bu kararı iptal etmişti. Daha sonra ise şirket, ÇED raporunu dörde bölerek tekrar sunmuştu.

Greenpeace’in açtığı dava, dörde bölünen ÇED dosyasının, enerji santrali ve derin deniz deşarjıyla ilgili bölümüne karşıydı.

Dört ayrı dava 

ÇED raporunun diğer iki bölümü hakkında da daha önce Kara Biga Temiz Doğa Derneği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ve Biga Çevre Derneği dava açtı ve bu davalarda da yürütmeyi durdurma kararı verildi. Santralin Limanla ilgili bölümünün ÇED süreci ise devam ediyor.

İnşaat bir an önce durmalı

Alınan kararla ilgili konuşan Greenpeace Akdeniz Avukatı Deniz Bayram, “Bölgede alınan tüm yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen burada inşaat aylardır büyük bir hızla devam ediyor. Bu hukuksuz inşaat bir an önce durdurulmalı” dedi.

Süreç tamamen hukuka aykırı

Sonuç olarak projenin çevreye vereceği geri dönülemez zararlar 2013 yılında tespit edilmişti. Raporu dörde bölünce bu etkiler azalmıyor ve zaten dörde bölünmüş olması hukuka aykırı. Entegre proje olan kömürle çalışan termik santrallerin ÇED süreci bir bütündür ve bütün olarak tek süreç şeklinde yürütülmeli. Projenin sağlık ve çevre etkileri düşünüldüğünde projenin tamamen iptal edilmesi ve şu ana kadar verilen zararın geri döndürülmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor.

Sorunun en temeli enerji politikaları

Greenpeace, Soma’da yaşanan facia sonrası, sorunun temelinde Hükümet’in enerji politikaları olduğunu ifade eden bir kampanya başlattı. Kampanyada kömürün, madenden çıkarılmasından, termik santrallerde yakılması aşamasına kadar her alanda insan sağlığı, çevre ve iklime zarar verdiğine değiniliyor ve bu nedenle 2040 yılına kadar kömürün devreden çıkarılarak elektrik üretimindeki payının sıfıra indirilmesi talebinde bulunuyor.

Çözüm temiz enerji

Greenpeace’in Avrupa Birliği Yenilenebilir Enerji Konseyi ve Dünya Rüzgâr Enerjisi Konseyi ile birlikte hazırladığı Enerji [D]evrimi raporu, Türkiye`nin 2040`a kadar elektrik ihtiyacının %85’ini yenilenebilir enerjilerden karşılayabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda yenilenebilir enerji sektörlerindeki teknolojik gelişmeler ve AR-GE sektöründe binlerce yeni istihdam olanağı sağlanıyor.

 

 



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false