Kavun diyarı Yeşil Çomlu

Kavun diyarı Yeşil Çomlu

Kavun üretiminde marka değerini yükselten Yeşil Çomlu, Damak tadıyla ağızlarda lezzet bırakan beyaz kavundan sonda erkenci Muz Kavunu ile geç kış kavunu üretimini arttırdı.

Bandırma’ya bağlı Yeşil Çomlu Mahallesi’nde kavun hasadı ve satışları sürüyor.

500 dolayında nüfusa sahip olup, “kavun diyarı” olarak bilinen mahallede ağırlıklı olarak “Çomlu Beyaz Kavunu” üretiliyor.

Sezona “Muz Kokulu Kavun” ile girdikten “Beyaz Kavun” hasadına başlanan Yeşil Çomlu Mahallesi, ülkemizin birçok kentine, römorklarla, toptan ihraç ediyor.

Mahalle Muhtarı Mustafa Can Toros, mahallelerin meydanında kendilerine ait kavunların yanı sıra Kirazlı, Doğa, Aksakal, Doğruca, Bereketli ve Yeni Ziraatli’den gelen üreticilerin kavunlarının da satıldığını, bu kavunların, üreticiden alıcıya doğrudan olarak ulaştığını, İstanbul, Yalova, Çanakkale, Biga, Eskişehir, Bursa, Kütahya ve Ankara’dan alıcıları olduğunu belirtti. Toros, yaklaşık 5 bin dönümlük alana ekilen kavunun pazarının son 7 yıldır büyüdüğünü, bu gelişmeye son iki yıldır pandemi nedeniyle yapılamayan, ancak daha önceki yıllarda Bandırma Belediyesi tarafından düzenlenen “Yeşil Çomlu Kavun Festivali”nin olumlu katkıları olduğunu, başka kentlere de kavun tohumu sattıklarını sözlerine ekledi.

Muhtarlık azası Mehmet Kaya ise Yeşil Çomlu Mahallesi kavunlarının lezzetli olmasını toprağa ve mahallenin elverişli hava koşullarına bağlarken, “Beyaz kavun hasadımız bu yıl biraz geç başladı. Hasadın ve pazarlamanın ekim ayı sonuna dek süreceğini tahmin ediyoruz. Daha sonra kısa bir süreliğine kış kavunuhasadına geçeceğiz” dedi.

Yeşil Çomlu kavun üreticileri ise kavun yetiştiriciliğinin zor ve masraflı bir iş olduğuna dikkati çekerek, “Girdi fiyatları çok arttı. Emeğimizin karşılığını tam olarak alamıyoruz” dediler.  ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Kavun diyarı Yeşil Çomlu
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı