Kavun diyarı Yeşil Çomlu'da hasat zamanı

Kavun diyarı Yeşil Çomlu

Bandırma’ya bağlı Yeşil Çomlu kırsal mahallesinde, kavun hasadı başladı.

Bandırma’ya bağlı Yeşil Çomlu kırsal mahallesinde, kavun sezonu başladı.

Türkiye’nin koyun deposu olarak bilinip, ata tohumundan yetişen çeşitli, damak lezzetiyle beğeni toplayan kavun türlerinin yatağı olan Yeşil Çomlu’da sezon, kokusuyla tanınan “muz kavunu” ile başladı. 

Kavun üreticilerinden Süleyman Ozan, “erken hasat” olarak bilinen “muz kavunu” ile sezona girdiklerini belirterek, Eskişehir, İstanbul, Bursa, Balıkesir gibi iller başta olmak üzere çeşitli iller ile Bandırma ve Erdek’e de satış yaptıklarını aktardı. Ozan, “Daha sonra mahallemizle bütünleşen ‘Beyaz Kavun’ ve sonra da ‘Kış Kavunu’ nu satış sunacağız” dedi.

Yeşil Çomlu Mahallesi Muhtarı Mustafa Can Toros, önce “muz kavunu” nu tüketicilerle buluşturduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Şu anda ‘Muz Kavunu’nu satışa sunuyoruz. Bu kavunun aroması çok güzel. Kilosunu 13-14 liradan satıyoruz. Kavuna ilgi büyük. Geçtiğimiz günlerde Adana’ya bile 24 ton satış yaptık. Daha sonra ‘Beyaz Kavun’umuz satışa sunulacak. Bandırma Belediyesi, bu kavunumuza ‘Coğrafi İşaret’ almaya çalışıyor. Bu girişimden mutluluk duyuyoruz. Kavunlarımız, ‘Ata Tohumu’ndan yetişiyor. Bu tohumu özenle koruyoruz. Kavun, mahallemiz için önemli bir geçim kaynağı. Çiftçilerimizin yaş oranı yüksekti, ancak bir süre önce 15 dolayında mahallemiz genci de mahallemize dönerek çiftçiliğe başladı. Bundan da mutluluk duyuyoruz.”

Yeşil Çomlu Mahallesi Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Kaya da geçtiğimiz yıl Covid-19 nedeniyle yapamadıkları “Yeşil Çomlu Kavun Festivali”nin yedincisini bu yıl 3 Eylül 2023 Pazar günü gerçekleştireceklerini açıkladı.

FESTİVAL PROGRAMI

“Bursa Beton”-Bandırma Belediyesi sponsorluğundaki “7. Yeşil Çomlu Kavun Festivali”nin, 3 Eylül’deki programı saat 17.00’de ikramlarla başlayacak. Saat 18.00’de festival açılışı ve kortej yürüyüşü gerçekleşecek. Ardından halk oyunları gösterisi sunulacak. “Kavun Yarışması”nı saat 19.30’da ödül töreni izleyecek. Saat 20.00’de Türk Halk Müziği dinletisi izleyenlerle buluşacak. Saat 21.30’da ise Sevgi Onur’un konseriyle festival sona erecek. ÖNDER BALIKÇI



Keramettin Soycan
7.08.2023 14:30:38
Bu yıl 5 dolum ektim Gönen beyaz kavun çok memnunum saygılar

Anahtar Kelimeler: Kavun diyarı Yeşil Çomlu' hasat zamanı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı