"Kaygan zeminlerde risk daha yüksek"

Ege Denizi’nde Midilli Adasında meydana gelen depremleri değerlendiren TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun AYKAN; ""Zemine uygun yapı yapılmazsa insanların hayatına mal olabilir!.."

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan; Ege Denizi’nde Midilli Adasında meydana gelen depremleri değerlendirdi.
Aykan; “Midilli Adası açıklarında meydana gelen depremler korkuttu! Ege Bölgesinde son yıllarda çok sayıda 5 büyüklükte depremleri yaşıyoruz. Bugün Midilli Adası'nın kuzeyinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki bu deprem; Midilli Adasını yaklaşık K45D doğrultusunda kesen sağ yanal doğrultu atımlı bir fayın kırıldığını göstermektedir. Midilli Fayı, boydan boya Edremit Körfezine çıkmaktadır, bu yüzden Edremit Körfezi'ndeki faya etkisi olabilir, fakat burada depremin olup olmayacağını zaman gösterecektir!
Edremit Körfezinde tarihsel dönem içerisinde birçok yıkıcı deprem meydana gelmiştir. 1944 tarihinde Edremit Körfezi'nin içinde 6.8 büyüklüğündeki deprem ile 37 km’lik bir yüzey kırığı oluşmuş. Bu depremde 2 bin 200 taş evin yıkıldığı, 3 bin 100 evin ağır hasar gördüğü ve 73 kişinin hayatını kaybettiği yapılan çalışmalara göre tespit edilmiştir. Edremit Körfezindeki Fayı deprem tehlike kaynağı olarak değerlendirmemiz gerekiyor.
Özellikle Son yıllarda Ege Kıyılarının farklı yerlerinde depremler meydana gelmektedir.
2 yıl önce Sisam Adasındaki depremin etkisi ile İzmir’de yaşanan can kayıpları halen hafızalardaki yerini korumaktadır. 2020’de Sisam Adasında 6.6 büyüklüğünde deprem olmuş ve yaklaşık 80km uzakta İzmir’deki modern binalar bile yıkılmıştı. Bunun nedeni ise zemindi. Buradaki alüvyon zemin deprem dalgalarını çok hızlı iletiyor ve yapıları etkiliyor. 

Zemine uygun bina yapılmadığında binalarda çok büyük hasarlar oluyor yada binalar yıkılıyor. Zemine uygun yapılar yapılması gerekir. Yapı Stokunu depreme hazırlamamız gerekiyor! Bunun örneğini 2020 deki Sisam Depreminde yaşadık. Tıpkı Marmara Denizinde olduğu gibi bu bölgede de büyük bir deprem bekleniyor. Mutlaka büyük deprem olacak! Bu Bölgenin her yerinde, karada, Ege Denizinde 7’ye yakın büyük deprem oluşturabilecek faylar var! Ayrıca deprem denizde olduğu zaman tsunami tehlikesi de var”  dedi.



Anahtar Kelimeler: "Kaygan zeminlerde yüksek"
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı