Kaymakam`dan Kore gazisine ziyaret

Kaymakam`dan Kore gazisine ziyaret

Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Paşalimanı adasında yaşayan Kore Gazisi Ahmet Kalafat`ı ziyaret etti.

Erdek Kaymakamı İsmail KAYGISIZ Paşalimanı Adasının yaşayan son Kore Gazisi Ahmet KALAFAT’ı köyünde ziyaret etti.

Paşalimanı adası, Poyrazlı Köyünde yaşamını sürdüren Ahmet KALAFAT ziyaret ve hatırlanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, misafirlerine Kore Savaşı’ndaki zor günlerini ve hatıralarını anlattı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer CEYLAN, Özel İdare Müdürü Ayhan İPEK, Poyrazlı Köyü Muhtarı Kamil ÖRNEKLİ ve diğer ada muhtarlarının da katıldığı gazi ziyaretinde heyet, 1930 doğumlu olup ilerlemiş yaşına rağmen yaşadığı Kore Savaşı anılarını bugünmüş gibi anlatan Ahmet KALAFAT`ın beyin gücüne hayran kaldı.

Çayların içilmesi ve hatıraların anlatılmasıyla ziyaret tatlı bir şekilde sona erdi.
Bilindiği gibi Kuzey Kore ve Güney Kore arasında çıkan savaşa, Birleşmiş Milletler de müdahil oldu.

Tahsin YAZICI komutasındaki 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 5090 kişilik 1. Türk tugayı, 17 Eylül 1950`de İskenderun Limanından hareket ederek 12 Ekim 1950`de öncü takım Pusan Limanına ulaştı ve 17 Ekim`de ana birliği de Pusan`dan karaya çıktı.

Aynı gün Pusan`dan hareket ederek 20 Ekim`de Taeg`a varıp, süratle kuzeye doğru ilerleyen Birleşmiş Milletler ordularına iştirak etti .

Savaşın durağan bir nitelik alması ve iki tarafın da herhangi bir kazanç elde edememesi, tarafları barış görüşmeleri yapmaya itti. 1951 Nisan`ında başlayan görüşmeler sonucunda ancak 1953 Temmuzu`nda ateşkes antlaşması imzalandı.

Kore Savaşı sonucunda Kuzey Kore, Çin ile batı bloğu arasında tampon bölge haline geldi. Savaştan yine en çok Koreliler zararlı çıktı. Kore yakılıp yıkıldı;yaklaşık olarak 3 milyon insan öldü.



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli