Kaz Dağları ulusal çalıştayı toplanıyor

Kaz Dağları ulusal çalıştayı toplanıyor

Kaz Dağları Ulusal Çalıştayı hafta sonu Güre Saruhan Otel'de yapılacak.




Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından Madencilik faaliyetlerinin Kaz Dağları`nda yaratacağı sosyal, ekonomik ve çevre sorunlarının tartışılacağı "Kaz Dağları Ulusal Çalıştayı hafta sonu Güre Saruhan Otel'de yapılacak.

Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından 02-03 Haziran tarihlerinde Güre Saruhan Otel'de düzenlenecek olan çalıştay ile Kaz Dağları enine boyuna ele alınacak. Yeryüzünün en önemli ekosistemlerinin bulunduğu Kaz Dağları'nda onlarca firmanın, altın başta olmak üzere, maden arama ruhsatları aldığı gündeme gelirken Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Çalıştay, Kaz Dağları ile ilgili yaşananları tespit etmek ve alınacak önlemler açısından son derece önem taşıyor. Kaz Dağı ve Madra Belediyeler Birliği Başkanı aynı zamanda Akçay belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, Kazadağları ve Edremit Körfezinin güneyindeki Madra Dağı'nda yer alan 26 belediyenin oluşturduğu Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği'nin çevre mücadelesi için kurulan ilk belediyeler birliği olduğunu belirterek, Kaz Dağları'nda yaşanan ve önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel bu olaylara bilimsel bir yaklaşımla ışık tutmak, Kaz Dağları'nın yeni keşfedilen değerlerini ortaya koymak, yapılacak yanlış uygulamaları önleyebilmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacı ile birliğimiz tarafından Kazdağları Ulusal Çalıştay'ı düzenlemiştir. 02-03 Haziaran 2012 tarihlerinde Güre Saruhan Otel”de yapılacak bu Çalıştay'da gerçekleştirilecek 6 ayrı oturumda Kaz Dağları'nın yerbilimsel özellikleri, ekolojisi, doğal zenginlikleri,kültürü,tarım,ormancılık ve turizm potansiyeli ile madencilik faaliyetlerinin Kaz Dağları'na etkileri, Çalıştay'a katılan 30 bilim adamı ve dinleyenler ile enine boyuna tartışılacaktır. Çalıştayımıza tüm halkımız davetlidir” dedi.

Çevre yıkımının tüm canlıların yaşamını tehdit ettiği dünyamızda tehlike giderek artmakta ve bu yıkımlara her gün yenileri eklenmektedir.Malesef insanoğlu sanayi ve teknoloji uğruna yaşadığı dünyayı ekolojik bir felakete dpğru sürüklemektedir.Bu felaktlerden en fazla nasibi de bizim gibi gelişmekte olan ülkeler almaktadır.Bilindiği gibi en başta ormanlar olmak üzere ülkemizin doğal varlıkları hızla talan edilmektedir.Değişik amaç ve yatırım için yapılan bu talan örneklerine son yıllarda madencilik faaliyetleri de eklenmiştir. Çünkü Türkiye toprakları gerçekçi olmayan hesaplamalar ile dünyanı altın rezervi olarak gösterilmektedir.Oysa altın dünyada hemen hemen her ülkede kayaçlar içinde bulunmaktadır. Söz gelimi Avrupa”da Alp Dağlarında,Yunanistanda,Fransa”da,İspanya”da dağlarda ve ovalarda en az bizim ülkemizde olduğu kadar yer almaktadır.

Ama gelin görün ki AB ülkeleri aldıkları ortak kararları ile dünyanın  bir çok coğrafyasında olduğu gibi  siyanür ile altın işletmeciliğinden  vazgeçmişlerdir.Ne acıdır  çok uluslu Şirketlerin yönetiminde bulunduğu altın arama ve işletme faaliyetleri, bizim ülkemizde, Efem Çukurundan Kazdağlarına ,Kışladağ”dan Artvin Cerrahtepeye uzanan yeni bir güzergah bulmuş ve sömürüsüne devam etmektedir. Devam eden ve edecek altın arama ve işletme faaliyetleri sırasında topraklarımız,sularımız başta siyanür olmak üzere,ağır metaller ile kirletilerek kullanılamaz hale gelecek,bu da ormanlarımızın,tarım alanlarımızın,meralarımızın kısacası yaşam alanlarımızın yitirilmesine neden olacaktır.

Hepinizin bildiği gibi altın arama ve işletme çalışmalarından en çok Kazdağları etkilenecektir. Şu anda yeryüzünün en önemli ekosistemlerinin bulunduğu bu dağımızda onlarca siyanürcü şirket   KAZ  DAĞLARI”nı KAZIMAKTADIRLAR.   Kazadağları ve Edremit Körfezinin  güneyindeki Madra Dağı”nda yer alan 26 belediyenin bir araya gelerek oluşturduğu Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği” yaşanan bu olaylara bilimsel bir yaklaşımla ışık tutmak,Kazdağlarının yeni keşfedilen değerlerini ortaya koymak ve yapılacak yanlış uygulamaları önleyebilmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacı ile Kazdağları Ulusal Çalıştayı düzenlemiştir.02-03 Haziaran 2012 tarihlerinde  Güre Saruhan Otel”de yapılacak bu çalıştayda gerçekleştirilecek 6 ayrı oturumda Kazdağlarının yerbilimsel özellikleri, ekolojisi, doğal zenginlikleri,kültürü,tarım,ormancılık ve turizm potansiyeli ileMadencilkik faaliyetlerinin Kazdağlarına etkileri Çalıştaya katılan 30 bilim adamı ve dinleyenler ile enine boyuna tartışılacak.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli