Kazak fasulyesi

Kazak fasulyesi

Kocagöl Fasulyesi ?coğrafi işaret? için başvuracak

Manyas ilçesinin son köyü olan Kocagöl, çok aranan fasulyesi için ?coğrafi işaret? başvurusu yapacak.

10 yıldan beri muhtarlık görevini yürüten Recep Can, şu bilgiyi verdi:

?270 hane, 750 dolayında nüfusu bulunan mahallemizin en çok rağbet gören ürünü ?Kazak Fasulyesi´dir. Eskiden köy olan mahallemiz, Ruslardan kalmadır. Rusların yerleşim planına göre her sokağımız, ana caddeye çıkıyor. Fasulyemiz de Kazaklardan kalmadır. Milli toprakta yetişmesi nedeniyle kolay pişiyor. Damak tadına hitap ediyor. Mahallemizde üç kooperatif var. Bunlar, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Süt Ürünleri Üretimi ve Pazarlama Kooperatifi ile Su Ürünleri Kooperatifi´dir.?

/resimler/2018-8/2/1150239450674.jpg

FASULYE GÜN SAYIYOR

?Coğrafi işaret? almak istedikleri ?Kazak Fasulyesi?nin bu sezonunun üretimi için gün saydıklarını vurgulayan muhtar Recep Can, şunları söyledi:

?Fasulyemiz için bakım ve ot temizleme çalışmalar yapılıyor. Bu ürünümüze mutlaka ?coğrafi işaret´ almak istiyoruz. Çünkü birçok yerde her çeşit fasulye, tüketiciyi aldatmak için ?Kazak Fasulyesi´ ismi altında satılıyor. Buna engel olmamız ve hakkımızı yedirmememiz gerekiyor.?

Son yıllarda göç alan bir mahalle olan Kocagöl´de, ?Kazak Fasulyesi? yetiştirme işine kadınlar da ilgi gösteriyor. Üretime katılanlardan Eskişehir Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu Sezen Gököz ve Nesrin Şenyiğit, ?Yaz aylarında mahallemizde ekilen fasulyenin üretimine emek vermekten mutluluk duyuyoruz? dediler.   Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Kazak fasulyesi
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli