Kazdağları şifa dağıtacak

Kazdağları şifa dağıtacak

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Üniversitesi ile Burhaniye ve Altınoluk belediyelerince oluşturulan proje kapsamında, Kazdağları`ndaki şifalı bitkilerin sürdürülebilir tarımla üretilmesi planlanıyor

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) ile Burhaniye ve Altınoluk belediyelerince oluşturulan projeyle, Kazdağları`nda yetişen şifalı bitkilerin sürdürülebilir tarımla üretilmesi planlanıyor.

Proje kapsamında, Edremit Körfezi`ne gelen çeşitli üniversitelerinden 200 bilim adamı, Kazdağları`na çıkarak inceleme yaptı.

Flora Araştırmaları Derneği Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Aytaç, botanikçiler için Kazdağları`nın enteresan bir bölge olduğunu, dünyada 11 binin üzerinde bitki çeşidi bulunduğunu belirterek, "Türkiye de bitki çeşitliliği konusunda hayli zengin`` dedi.

BİN KADAR BİTKİ ÇEŞİDİ BULUNUYOR

Aytaç, Kazdağları`nda bin kadar bitki çeşidi bulunduğunu, bunlardan 80 kadarının sadece bu dağlarda yetiştiğini ifade ederek, bölgedeki bitki çeşitleri hakkında bilgi verdi.

BAÜ Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dirmenci, yeni türlerin belirlenmesi için Kazdağları`nda birçok çalışma yürütüldüğünü, ancak yeni tür belirleme çalışmalarından ziyade koruma çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi.

Bölgedeki bitkilerin iklim değişikliği gibi benzeri tahribatlardan dolayı popülasyonlarının azaldığını anlatan Dirmenci, Türkiye`deki bitki sayısının Avrupa ile eş değerde olduğunu belirtti. Dirmenci, özellikle TÜBİTAK`ta floristik araştırmalara ve bunların korunması yönünde çok fazla proje geçtiğini ifade ederek, "Türkiye`de yaklaşık 122 önemli bitki alanı var. Onlardan bir tanesi Kazdağları`` ifadesini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMLA EKONOJİK ÜRETİME GEÇİLECEK

Edremitli iş adamı Faruk Durukan ise Kazdağı eteklerinde kendine ait arazide ilaç yapımında kullanılabilecek bitkilerin nesillerinin tükenmemesi için sürdürülebilir tarımla ekolojik üretime geçmek istediğini söyledi.

Balıkesir Valiliği, BAÜ ile Burhaniye ve Altınoluk belediyelerince oluşturulan proje sayesinde hem bitki türlerinin neslinin korunacağını hem de sürdürülebilir tarım sayesinde orman köylüsünün gelir elde edeceğini belirterek, "Yaklaşık 200 dönümlük alanda bu örnek projeyi gerçekleştiriyoruz. İnşallah ülkemize hayırlı olur. Proje için iki günlük bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya 200 akademisyen katıldı. Bunlardan 100 tanesi Kazdağları`ndaki bitki çeşitliliğini inceledi" ifadesini kullandı.

 


  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı