Kefil Eş maddesi yeniden görüşülecek

Kefil Eş maddesi yeniden görüşülecek

Kefil olurken `eş rızasını` zorunla hale getiren madde ekim ayında Meclis gündemine geliyor.




İş dünyasını ayağa kaldıran madde değişiyor

Kefil olurken `eş rızasını` zorunla hale getiren madde ekim ayında Meclis gündemine geliyor.


Temmuz ayında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu`nun 584. maddesi `Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir` hükmünü taşıyordu. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bu maddeyi gözden kaçıran iş dünyası ayağa kalktı.
Tepkiler artınca hükümet de bu uygulamayı değiştirme kararı aldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı kısa bir süre önce yaptığı açıklamada maddenin değiştirileceğinin sinyalini vermişti. Ankara`da 1 Ekim'de TBMM'nin açılmasının ardından ay içinde bu maddenin de gündeme alınıp iş dünyasının beklentisi doğrultusunda değiştirilmesi bekleniyor.

Vergiciler fikir ayrılığı yaşıyor

Son Medeni Kanunla evlilikte mal birliği şartı getirildi, evlilikte edinilen mallar erkek ve kadının ortak malı kabul ediliyor. Bu yaklaşımın Borçlar Kanunu`na yansıtılması gerekiyordu” diyen vergi uzmanlarının yanı sıra bazı uzmanlar şu saptamada bulunuyor: Türk Medeni Kanunu'nda eşlerin mal ayrılığı ve mal birliği yönünden tercih hakları var. Mal ayrılığını seçenler eşlerden birinin tasarrufu için diğerinin onayını istemek zorunda değil.

AİLE BÜTÜNLÜĞÜ ORTADAN KALKAR

Düzenlemeye tepki gösterenler, eşin izin vermemesi durumunda, iş yaşamı tehlikeye girecek iş adamının boşanma yolunu seçebileceğini açıklamıştı. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, `Düzeltileceği yönünde bize teminat verildi ama düzelmezse maalesef sahte boşanmaların önü alınamaz. Sistem, eşinizi finansman müdürü yapıyor. Her kredide eşin ayrıca yazılı muvafakati isteniyor` demişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da `Uygulama evli tüccarları zora sokacak. Hele acil durumda stresli bir işadamının eşinden imza talep etmesinin nelere mal olabileceği konusunda hiç de iyimser değilim” açıklamasını yapmıştı.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı