KELİME-İ ŞEHADET - KELİME-İ TEVHÎD…

KELİME-İ ŞEHADET - KELİME-İ TEVHÎD…

Ben inanır, ikrar ve tasdik ederim ki, Allâh’tan başka ilah yoktur

 

Kelime-i Şehadet..

                “Eşhedü enlâ ilâhe illallâh”:

                Ben inanır, ikrar ve tasdik ederim ki, Allâh’tan başka ilah yoktur; hak olarak Allâh’tan başka ibadet edilecek ilah yoktur.

                “Ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve resûluhû”:

                Ben ikrar ve tasdik ederim ki, Muhammed Allâh’ın resûlü ve kuludur; Allah’ın sevgili ve seçtiği kuludur.

                Allâhü Teâlâ onu âlemlere rahmet, bütün insanlara ve cinlere peygamber olarak göndermiştir.”

                Her kim bu iki şehadet kelimesini, içten ve samimi olarak söylerse, İman ve Cennet ehlinden olmuş olur. Bir hadîs-i şerîfte Resûlullah (s.a.v.) efendimiz şöyle buyurdu: “BİR KUL GECE VE GÜNDÜZÜN BİR ANINDA LÂ İLÂHE İLLALLÂH DERSE AMEL DEFTERİNDEKİ GÜNAHLAR SİLİNİR, YERİNE ONLAR KADAR SEVAP YAZILIR.”

                Bazı hadîs-i şerîfler de ”MUHAMMEDÛN RESÛLULLAH“ sözü olmadan “LÂ İLÂHE İLLALLÂH” kelimesi geçmektedir. “MUHAMMEDÛN RESÛLULLAH” sözünün zikredilmemiş olması, onun

“LÂ İLÂHE İLLALLÂH” ile beraber olduğu murad olunduğu ve bilindiği içindir. Bu ikisi birbirinden ayrılmaz. Zira bir kimse sadece “LÂ İLÂHE İLLALLÂH” dese ve MUHAMMEDÛN RESÛLULLAH” demese Müslüman olmuş olmaz “Lâ İlâhe İLLALLÂH” ve “MUHAMMEDÛN RESÛLULLAH” bir şehadet hükmündedir ve bir kelime hükmünde iki kelimedir.

                Zira Allâhû Teâlâ şöyle buyurdu: “Ey iman edenler! Allâh’a ve Peygamberi (Muhammed Aleyhisselama) îman ediniz.“ (4. Nisâ Sûresi, Âyet/136)

                Allâhû Teâlâ, şehadet kelimesini son sözümüz eylesin ve kelime-i şehadet sözleri ile diriltsin. Kelime-i Şehadet’i ve onun gereği olarak yapmış olduğumuz ibadetleri mizanımıza koysun. Âmin.

                Bu iki kelimenin gerekleri olan amelleri terk etmemelidir.

                Kelime-i Tevhîd, Semâvât ve Arzdan Ağırdır..

                Nefis, azgınlık ve inâtta ve Allâhû Teâlâ’ya verdiği ahdi bozup imanı ve insanları ifsad etmekte devam ettiği müddetçe, kişinin imanını kelime-i tevhîdi tekrar ederek tecdîd etmesi, yenilemesi lazımdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “İMÂNINIZI ‘LÂ İLÂHE İLLALLÂH’ diyerek kelime-i tevhîd ile yenileyiniz.” buyurmuştur. Muhakkak bu kelime-i Tevhîd’i her zaman tekrar etmek lazımdır.

                Zira nefis, devamlı şer ve fesâd peşindedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Kelime-i Tevhid’in faziletine dair şöyle buyurmuştur. “Gökler ve yerler terazinin bir gözüne konulsa, Kelime-i Tevhîd de diğer gözüne konulsa, Kelime-i Tevhîd olduğu kefe muhakkak diğerinden ağır gelir… “Mektûbât-ı Rabbânî, 1/52)

İmâm-ı Rabbânî Hazretleri, müritlerinden iki kişinin vefat haberi üzerine, arkadaşları ve dostlarının her biri için ayrı ayrı yetmiş bin defa kelime-i tevhîdi okumalarını ve sevaplarının da ayrı ayrı ruhlarına hediye edilmesini tavsiye buyurdular. (Mektûbât-ı Rabbânî, 2/14)

                Kelime-i Tevhid Hatbi: Kelime-i Tevhid “Lâ ilâhe illallah”dır. Bu tevhid yetmiş bin defa okunup vefat eden kimsenin ruhuna hediye edilir. Nitekim İmâm-ı Râbbânî hazretleri Mektûbat-ı şerîfinin

2. cilt 14. mektubunda hatmi tavsiye etmiştir.

                Bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulmuştur: Kim yetmiş bin defa “Lâ ilâhe illallâh” derse ölmeden önce Cennet ile müjdelenir!..



Anahtar Kelimeler: KELİME- ŞEHADET KELİME- TEVHÎD…
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı