HAVUTÇA`DAN HÜKÜMETE ÇAĞRI:ÇİFTÇİYİ KURTARIN

HAVUTÇA`DAN HÜKÜMETE ÇAĞRI:ÇİFTÇİYİ KURTARIN

Havutça Bakanlar Kurulu'nu çiftçinin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi için göreve çağırdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Bakanlar Kurulu’nu çiftçinin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi için göreve çağırdı. Havutça, “AKP Hükümetinin Tarım Bakanı ‘tarımın köylünün elinden alınması gerekiyor’ diyen köylü düşmanları ile işbirliği içerisinde köylüyü, tarımı bitirmeye yönelik vahşi ve acımasız uygulamaları terk edip, köylünün çığlığını duymalıdır” dedi.

 

Köylünün, tarım ve hayvancılıktan para kazanamadığını,  çiftçilerin borç kıskacından kurtulmak için çareler aradığını vurgulayan Havutça, “Tarımsal desteklemeleri geç yatırıldığı için çaresizlik içinde kalan, ektiği ürünün verim düşüklüğü nedeniyle zarar eden, AKP Hükümetinin yalan, talan, yıkan tarım politikalarının ağırlığı altında ezilen köylünün yakıcı sorunlardan kalıcı çözümler ile kurtarılması gerekiyor. Çiftçileri borçtan kurtarmak için her türlü önlem alınmalı. Acilen çiftçinin borçları yapılandırılmalı ve yeni borç içine girmemesi için maliyetlerin altında fiyat oluşumlarına hükümet müdahale etmeli” diye konuştu.

Meclis Tatile Girmeden Çözüm Arayışı

CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, TBMM tatile girmeden önce çiftçi sorunlarına kalıcı çözümler bulunması ve Meclis’te görüşülerek bir araştırma komisyonu kurulması için çalışma başlattı. Havutça, araştırma önergesi hazırlayarak CHP Grup Başkanlığı’na önergesini sundu. Önerge 20 milletvekili imzası ile TBMM Başkanlığı’na verilerek CHP Grup Önerisi olarak TBMM Genel Kurulu’nda gündeme alınması için görüşülecek.

Havutça önergesinde Türkiye’nin tarımsal verilerindeki düşüşlere dikkat çekerek özetli şu bilgilere yer verdi:

 “Çiftçi Rahat Bir Nefes Alsın”

“Çiftçimiz özellikle buğday üreticisin girdi maliyetlerinden ötürü çok ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü verilerine göre 2002-2012 yılları arasında % 279  mazot artışı, % 500 yakın gübre fiyatlarının artışı çiftçinin bırakın kâr etmesini zarar etmesinin ötesinde borçlarını bile ödeyemez hale gelerek tarımdan uzaklaşmasına yol açmaktadır. Çiftçi tarlasını ekebilmek için bankaya borçlanmış ama borçlarını ödeyemediği için de tarlası elinden alınmıştır. Bankalar tarla zengini olurken çiftçi borç batağından kurtulmak için ekim ve hasat dönemlerinde borçlarının ertelenmesi için hükümetin karar almasını beklemektedir. Sorunlarının çözümü hâlinde de büyük bir nefes alacak olan çiftçilerimizin sorunlarının bütün yönleriyle ele alınması, çözümlerinin kapsamlı olarak araştırılmalıdır.”


 
 


  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı