Kılıçdaroğlu: Uçak alıyorsan, hayat kurtaran ilacı da alacaksın

Kılıçdaroğlu: Uçak alıyorsan, hayat kurtaran ilacı da alacaksın

"Pahalı diye bir ilacı almamak gibi bir keyfiyet söz konusu olamaz, insan haklarına aykırıdır. Yaşam hakkı en temel haktır"

Engelli sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldiği etkinlikte konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, devletin görevinin insanı yaşatmak olduğunu belirtti ve "Pahalı diye bir ilacı almamak gibi bir keyfiyet söz konusu olamaz, insan haklarına aykırıdır. Yaşam hakkı en temel haktır" diye konuştu.

/resimler/2018-6/14/1917219502245.jpg

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bakırköy´deki Botanik Park´ta engelli sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.

Devletin görevinin insanı yaşatmak olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Pahalı diye bir ilacı almamak gibi bir keyfiyet söz konusu olamaz, insan haklarına aykırıdır. Yaşam hakkı en temel haktır. Yaşatmak bir devletin, insanlığın temel görevidir. ´Bu ilaç pahalı biz alamıyoruz.´ Niye alamıyorsun? Dünyanın parasını bir yerlere veriyorsun, uçaklar, lüks arabalar alıyorsun, 151 milyar dolar faiz ödüyorsun, ama 50-100-300 kişinin hayatını kurtaracak bir ilacı ´Pahalı diye almıyorum´ diyorsun. Böyle bir şey olamaz" diye konuştu.

/resimler/2018-6/14/1917410127581.jpg

"ÇOK GÜÇLÜSÜNÜZ, DAHA DA GÜÇLÜ OLACAKSINIZ"

Engellilerin sorunlarını dinleyen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, daha sonra yaptığı konuşmada, korunması ve toplum hayatına adaptasyonlarının sağlanması konusunda anayasal hakları olduğunu söylediği engellilere şöyle seslendi:

"Aslında çok büyük bir güçsünüz. 10 milyonu aşkın engelli var ama çok parçalı bir yapıda olduğunuz için sesiniz çıkmıyor, kimse sizi görmüyor. Dernekleriniz, vakıflarınız bir çatı altında birleşin, 10 milyon tek ses çıkartın. Her birinizin sorun alanları farklı olmakla beraber yaşama tutunma konusunda aynı çabayı gösteriyorsunuz. Sosyal devlet size her türlü yardımı yapmak zorunda. Güçlü bir çatı örgütünüz olsa, bir hükümet kalkıp ´Evde bakım hizmetinin raporunu değiştirdim. Yüzde 90´dı, yüzde 80´e indirdim, şu kadar kişinin aylığını kesiyorum.´ diye bir karar alırsa, sizin çatı örgütünüz hemen hukuku harekete geçirir, mahkemeye verir ve hakkınızı alırsınız."

/resimler/2018-6/14/1918049034294.jpg

CHP lideri Kılıçdaroğlu, kentlerin yaşanabilir hale gelmesinin temel nedeninin siyasilerin çaba harcamasından ziyade Avrupa Birliği standartları olduğunu dile getirerek, "AB, ´Eğer tam üye olacaksan benim standartlarıma göre kentleri engelliler için yaşanabilir hale getireceksin. Yoksa seni almam´ diyor. Bu gerçeği de görmek lazım" dedi.

CHP´nin sosyal demokrat bir parti olduğu için engellilerin sorunlarıyla ilgilenmek ve onları çözmek zorunda olduğunu anlatan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, "Engelli kardeşlerimin büyük bir kısmı para istemiyor zaten iş istiyor. Devletin bunu yaratması lazım. Kontenjan var, yasa çıkmış, yüzde 4 kamuda engelliler için kontenjan ayrılmış. Tamamı dolmuyor. Niye dolmuyor? Sanki ülkede hiç engelli yok, kadrolar da boş duruyor. Buna itiraz etmeniz, kadroyu boş tutan siyasal iktidarı cezalandırmanız lazım" diye konuştu.

/resimler/2018-6/14/1918309816017.gif

?PROTEZDE KATKI PAYI OLMAYACAK?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tedavi için gereken bazı ilaçların çok pahalı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Yeni bir ilaç, bu ilacı bulmak için elbette milyarlarca dolar para harcanmış, ama bu hastalığın çaresi bulunmuştur. Pahalı diye bu ilacı almamak gibi bir keyfiyet söz konusu olamaz, insan haklarına aykırıdır. Yaşam hakkı en temel haktır. Yaşatmak bir devletin, insanlığın temel görevidir. ´Bu ilaç pahalı biz alamıyoruz.´ Niye alamıyorsun? Dünyanın parasını bir yerlere veriyorsun, uçaklar, lüks arabalar alıyorsun, 151 milyar dolar faiz ödüyorsun, ama 50-100-300 kişinin hayatını kurtaracak bir ilacı ´Pahalı diye almıyorum´ diyorsun. Olmaz, bunun adı sosyal devlet değildir, baskıcı devlettir bunun adı."

Ortezde, protezde katkı payı olmaması gerektiğini belirten CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Aylık bağlanıyor, ailenin gelirine bakıyorlar. ´Ailenin geliri belli bir rakamın üzerindeyse, engelliye para vermeyiz´ diyorlar. Parayı aileye göre mi yoksa kişi engelli olduğu için mi veriyorsunuz? Kişi engelliyse ona göre vereceksiniz" dedi.

/resimler/2018-6/14/1918557160376.jpg

?24 HAZİRAN´DA ELİNİZDE BİR FIRSAT VAR?

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, engellilerin yüzde 80´inin evlerinden çıkamadığını kaydederek, herkesin bir arada ve huzur içinde yaşayabileceği kentler inşa etmek gerektiğini vurguladı.

Malullük konusuna değinen CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Terörle mücadele ederken bedeninde kurşun taşıyan kişi, malul, gazi sayılmıyor ama bir tırnağı kopmuş olan kişi 15 Temmuz dolayısıyla gazi sayılıyor, her türlü imkan veriliyor. Eşitlik ilkesi rafa kaldırılmış oluyor, dolayısıyla bu konuların tamamı çözülmek zorundadır. Bunları birlikte çözmek zorundayız. ´Bütün uygulamalar çözümlenmeli, düzenlenmeli. Herkese eşit davranılmalı.´ diyorsanız 24 Haziran´da elinizde bir fırsat var" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantıya, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi ve İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

/resimler/2018-6/14/1919447999351.jpg

CHP´nin Engellilerleİlgili Öne Çıkan Vaatleri

    • Engellilerin eğitim, sağlık, istihdam başta olmak üzere tüm anayasal haklardan engelli olmayan bireylerle eşit biçimde yararlanması için sosyal devlet sorumluluğu içinde hareket edeceğiz.
    • Tüm kamusal alanları ve kamu hizmetlerini kapsayacak şekilde bir yıl içerisinde erişilebilir Türkiye´yi inşa edeceğiz.
    • Engellilerin sağlık raporu almalarına ilişkin mevzuatı bilimsel ve Türkiye gerçekliğine uygun bir şekilde yeniden düzenleyeceğiz.
    • Raporlardaki engellilik oranlarının düşürülmesi nedeniyle yasal hakları verilmeyen engellileri, yasal ve anayasal haklarına yeniden kavuşturacağız.
    • Diyabet gibi kronik hastalığı bulunan engellilerin istihdam dahil yasal haklarından yararlanması sağlayacağız.
    • Gazilerimizin rapor yönetmelikleri gerekçesiyle engelli sayılmamaları sorununu çözeceğiz.
    • Engellilerin her bir iş ve hizmet için tekrardan rapor alma çilesine son vereceğiz. Rapor taleplerinin engellileri yormadan, hızlı ve ücretsiz olarak karşılanmasını sağlayacağız.
    • Kamuda ve özel sektörde engelliler için ayrılan boş kadroları doldurarak 50 bin engelliye istihdam sağlayacağız.

/resimler/2018-6/14/1920148156320.jpgENGELLİLERE SAĞLIK HİZMETLERİ

    • Tüm engellileri koşulsuz olarak sağlık güvencesine kavuşturacağız.
    • Medikal malzeme, tekerlekli sandalye, protez, ortez ve benzeri ihtiyaçları katkı payı alınmaksızın ücretsiz karşılayacağız.
    • Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırıp, randevu alma ve randevuyu evde bekleme sorunlarını çözerek engellilere hızlı hizmet sunacağız.
    • Kanser tedavisi gören engelliler dahil tüm engellilerin ilaç temin sorununu çözeceğiz.
    • Tüm engellileri bakım güvencesine kavuşturacağız. Engellilerin ve ailelerinin gelecek endişelerine son vereceğiz.

/resimler/2018-6/14/1920439875527.jpg

    • EVDE BAKIM HİZMETLERİ
    • Gelir kriteri nedeniyle haksız olarak kesilen evde bakım aylıklarını yeniden bağlayacağız.
    • Evde bakım hizmeti sunulmasında sadece engelli bireyin gelirini dikkate alacağız.
    • Evde bakımda sağlık, psikolojik destek ve eğitim hizmetlerini ücretsiz olarak sunacağız.
    • Evde bakım aylığı alan yurttaşlarımızı sosyal güvenlik kapsamına alacağız. 

      ENGELLİ AYLIĞI
    • Engelli aylığının bağlanmasında hane geliri kriterini kaldıracak, sadece engelli bireyin gelirini dikkate alacağız.
    • Gelir kriteri nedeniyle haksız olarak kesilen engelli maaşlarını yeniden bağlayacağız. 

      ENGELLİLERE ÖZEL EĞİTİM
    • Özel eğitime ihtiyaç duyan engellilerin erken teşhisi ve özel eğitime erken başlaması için önlemler alacağız. Özel eğitim sürelerini engellilerin ihtiyaçlarına ve bilimsel ölçütlere göre belirleyeceğiz.
    • Rehberlik Araştırma Merkezleri´nin (RAM) niteliğini artıracağız.
    • Kaynaştırma eğitimine öncelik vereceğiz. Nitelikli ve sürdürülebilir kaynaştırma eğitimi için öğretmenlere meslek içi eğitim sağlayacak, okulların mekansal koşullarını iyileştireceğiz.
    • Zihinsel engelli ve otizmli bireylerin yaşam boyu öğrenme ihtiyaçlarını gözeteceğiz. 

      SAĞLIĞA EŞİT ERİŞİM
    • Engellilerin, hastanelere servis araçları ile randevulu olarak gelebilmelerini sağlayacağız.
    • Bütün hastanelerde engelli karşılama birimi oluşturacak, işitme engelliler için tercüman bulunduracağız.
    • Engelliler için evde fizik tedavi olanağı sunacağız. 

      TESİSLEŞME
    • Engelli bireyler için engelsiz spor alanları kuracağız.

/resimler/2018-6/14/1921021750834.jpg


EŞİTLİĞİ KORUMA, AYRIMCILIKLA MÜCADELE

    • Engelli istihdamını destekleyeceğiz. Çalışma hayatında engellilerin ihtiyaçlarına öncelik veren etkin politikalar geliştireceğiz. 

      BAKIM YÜKÜ
    • Kadınlara yüklenen çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımı ve temizlik gibi işleri kadının görevi olmaktan çıkaracağız. Evde bu işleri üstlenen kadınları sosyal güvenlik kapsamına alacağız.


  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli