Kiralık Daire Tutan Öğrencilerin Hak ve Yükümlülükleri

Kiralık Daire Tutan Öğrencilerin Hak ve Yükümlülükleri

Kiralık daire tutan öğrencilerin hak ve yükümlülüklerini bilmeleri, tuttukları evde huzurlu bir şekilde yaşamalarına yardımcı olur.

Kiralık daire tutan öğrencilerin hak ve yükümlülüklerini bilmeleri, tuttukları evde huzurlu bir şekilde yaşamalarına yardımcı olur.

Üniversite sınavı sonuçlarının açıklanmaya başladığı günden itibaren farklı şehirde okuyacak öğrencilerinin barınma arayışı başlar, okulların açıldığı Eylül ayına yaklaştığımızda ise bu arayış iyiden iyiye yoğunlaşır. Farklı bir şehirde okuyacak olan üniversite öğrencilerinin büyük bir bölümü tercihini kiralık dairelerden yana kullanır. Kiralık daire seçenekleri, öğrenci yurtları ile kıyaslandığında daha özgür bir yaşam vaat eder. Elbette bu hayatın tadını çıkarabilmek için hem kiracıların hem de ev sahiplerinin kendi haklarını bilmeleri gerekir.

Ev sahiplerinin bir kısmı kulaktan dolma bilgiler ya da geçmişte yaşadıkları tecrübelerden dolayı öğrenciye ev kiralamak konusunda çekimser davranırlar. Öğrenciye kiralanan evde tedirgin davranma durumu, kiracının bazı haklarının ihlal edilmesine sebep olabilir. Bu ve buna benzer durumlardan kaçınmak adına tüm kiralık daire arayan üniversite öğrencilerinin evleri ile ilgili yasal haklarından haberdar olmaları yerinde olacaktır.

Kiracının eve zarar vermemesi gerektiği maddesi ile başlayalım. Öncelikle, kiraladığınız evden çıkarken evi tam olarak teslim aldığınız gibi bırakmanız gerekiyor. Eğer eve verilen herhangi bir zarar söz konusu ise ev sahibi daha önce verdiğiniz depozitodan kesinti yapma hakkına sahip. Bununla birlikte, eve verilen zararın bedeli önceden verilen depozitodan daha fazlaysa, ev sahibi sizin aleyhinize tazminat davası açabilme hakkına sahip. Bu konuyu bir de ters açıdan ele alalım. Taşındığınız evi tam olarak teslim aldığınız şekilde bırakırsanız, ev sahibiniz depozitonuzu hiç kesinti yapmadan geri vermek durumunda. Ev sahibi depozitoyu vermeyi reddederse, bu sefer kiracı olarak siz ev sahibinize dava açabilirsiniz.

Kiracı eve zarar vermemenin yanı sıra komşularına da saygı göstermekle yükümlüdür. Yüksek gürültü, rahatsız edici sesler ya da eve gelen misafirlerin binaya zarar vermesi durumları komşuları rahatsız eder. Özellikle öğrencilerin oturduğu kiralık dairelerde bu konuya daha hassas yaklaşılabilir. Ev sahiplerinin ya da komşuların bu konuda daha önceden yaşadıkları tatsız tecrübeler de varsa, ilerleyen dönemlerde sorun yaşamamak adına daha dikkatli davranmanızda yarar var.

Eğer ev sahibiniz kirada oturduğunuz evin satılması ya da bakım yapılması gereken durumlarda evi göstermenizi isterse, kiracı olarak evin gezilmesine izin vermek durumundasınız. Bununla birlikte ev sahibinin bu konuda size mutlaka uygun zamanda bildirim yapması lazım. Ayrıca ev sahibi sizin oturmakta olduğunuz evde, sizin katlanabileceğiniz ölçüde değişiklik ve bakım yapma hakkına sahip. Burada öznel süreçler söz konusu olabileceği gibi bu ve buna benzer durumların eve taşınmadan önce kira sözleşmesinde belirtilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Kiracı mutlaka kirayı zamanında ödemek zorunda. Aylık kira borcu 30 gün içerisinde ödenmediği takdirde ev sahibi önce ihtarname çekebilir, sonrasında kira ödenmeye devam etmezse kiracıyı kontrat sona ermeden tahliye edebilir. Apartman aidatı da kiracının aksatmadan ödemesi gereken kalemlerden biridir. Elbette herkes dönem dönem bütçesel olarak zorluk yaşayabilir. Böyle durumlarda ev sahibine düzgün bir şekilde bilgi verilmesi, ilişkinin bozulmasını ve daha tatsız durumların meydana gelmesini engelleyecektir.

Kiralık daire tutan öğrencilerin hak ve yükümlülüklerini bilmeleri, tuttukları evde huzurlu bir şekilde yaşamalarına yardımcı olur. Aksi takdirde evle ilgili tatsızlıklar, insanın yaşam kalitesini baştan aşağı düşürebilecek kadar etkilidir. Siz de üniversite için farklı bir şehre taşınmayı düşünüyorsanız Zingat.com´daki binlerce kiralık daire ilanına göz atarak ihtiyacınız olan evi hızlı ve kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Ayrıca, Zingat.com Blog sayfasına göz atarak kiracıların hak ve yükümlülükleri de dâhil olmak üzere ev kiralama süreci ile ilgili aklınıza takılan pek çok sorunun yanıtına da ulaşabilirsiniz.



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli