Kiralık dairede neleri ödemek zorunda değilsiniz?

Kiralık dairede neleri ödemek zorunda değilsiniz?

Kiracı, kiralık dairede bir ayıp ya da kusur görürse, kusurun uygun bir zamanda giderilmesini ev sahibinden talep edebilir.

Kiracı, kiralık dairede bir ayıp ya da kusur görürse, kusurun uygun bir zamanda giderilmesini ev sahibinden talep edebilir.

Yeni evlenenler, yeni bir üniversite kazananlar ya da yeni bir eve taşınıp yepyeni bir başlangıç yapmak isteyenler? İnternet üzerinde İstanbul kiralık daire, Ankara kiralık daire veya x bir şehir olarak yaptığınız kiralık daire aramaları sonuç verdi. Ve hayalinizdeki eve bir adım yaklaştınız? Peki bu aşamadan sonra ne olacak? Çiçeği burnunda bir kiracı adayı olarak haklarınızın neler olduğunu biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız, ilk yapmanız gereken şey kiracı haklarını öğrenmek. Çünkü, mahkemeleri en çok meşgul eden davalar ev sahibi ve kiracılar arasındaki kiralık daire anlaşmazlıklardan doğan davalar? Öyleyse, kiracı adaylarını yakından ilgilendiren kiracı haklarına gelin bir göz atalım.

 

Kiracı olarak haklarınız

Borçlar kanununa göre, artık ev sahibi ve kiracı ilişkisinin borç ve alacak ilişkisine, kira kontratının da bir senet hüviyetine büründüğünü söylemek yanlış olmaz. Bu yüzden kira kontratını imzalamadan önce şartlar iyice gözden geçirilmelidir. Öncelikle kiracıların, yetişkin veya öğrenci olarak sınıflara ayrılmadığını, tüm kiracıların aynı kanuni esaslara tabi olduğunu belirtelim.

Evi kiralayan kişi kontratı imzaladıktan sonra kontrat süresi dolmadan asla evden çıkarılamaz. Ayrıca kontrat süresinin bitimine 1 ay kala ev sahibi kiracıya ihtarname çekmediği sürece, kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat olur. Kiracı kiraladığı evden yeterince faydalanamadıysa haklı gerekçesini belirterek kontrat süresini beklemeden evden çıkabilir. Kiracı, ev sahibine ve mülke zarar verecek bir değişiklik yapmamak suretiyle, kiraladığı daireyi kısmen veya tamamen bir başkasına kiraya verebilir. Kullanım hakkını bir başkasına devredebilir. Bunlar kiracı olarak genel haklarınız? Bunların dışında, peki ´kiralık dairede kiracılar neleri ödemek zorunda değildir?

 

 

Ev sahibinin ödemek zorunda olduğu giderler

Bir apartmanda ödenmesi gereken giderler iki şekilde karşımıza çıkarlar. Kiralık daire sahibinin ödemesi gereken giderler, kiracının ödemesi gereken giderler. Apartmandaki masraflara katılımdaki sınır, taşınmaz demirbaşlarda kalıcı bir değişiklik yapılıp yapılmadığına göre belirlenir.

Bir apartmanda yapılan kalıcı değişikliklerden kat maliki (evin sahibi) sorumludur.

Kiracılar, binanın temel (demirbaş) giderlerini ödemekle yükümlü değildirler. Binanın boyanma işi temel giderlerden olduğu için bu tür giderleri ev sahibi öder.

Kiracılar, asansör elektriği, bakım ve onarım giderlerini, kalorifer kazanı ile ilgili giderleri de ödemezler. Kiralık daire ilgili zorunlu sigorta, emlak vergisi, çevre vergisi gibi yükümlülükleri de kiracı değil kat maliki karşılar.

 

Ayıplı kiralık dairede kiracının muaf olduğu masraflar

Kiracı, kiralık dairede bir ayıp ya da kusur görürse, kusurun uygun bir zamanda giderilmesini ev sahibinden talep edebilir. Eğer bu zaman zarfında ayıp giderilmezse, kiracı, daire sahibi hesabına ayıbı başkasının gidermesini sağlayabilir. Bundan doğan alacağını ödeyeceği kira bedelinden düşürtebilir. Kiralık dairenin, ayıpsız olan bir benzeriyle değiştirilmesini talep edebilir. Aynı zamanda, doğrudan ayıpların giderilmesi, kira bedelinden ayıpla orantılı indirim yapılması ya da zararının giderilmesi gibi taleplerde de bulunabilir. Ancak kendi zevki doğrultusunda yapacağı değişiklikler veya keyfi uygulamaların giderleri kiracıya ait olur. Kiracı eve herhangi bir zarar vermediği ve aldığı gibi teslim ettiği sürece, evi kiralarken ödediği depozitoyu, geri almaya hak sahibidir. 



Hakime
12.06.2021 18:32:31
Oğlumun evinde 1 yıldır kiraci oturuyor evin kombisi bozulmus bakimini be servis ucretini mulk sahibimi oder yoksa kicaci tarafindanmi odenir

  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli