Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına Karşı Bilgilendirme Semineri

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına Karşı Bilgilendirme Semineri

Erdek İlçe Tarım Müdürlüğü,İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Müftülüğü'nün ortaklaşa düzenlediği Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı yapılan bilgilendirme toplantısına Mahalle İmamları,Muhtarları,Çiftçiler,Üreticiler ile vatndaşlar katıldı.

        BESTER HABER - ERDEK       

İlçe Sağlık Müdürü Mahmut Ekiz yaptığı konuşmada; Ülkemizin coğrafya ve iklim yapısı,hastalığın bulaşmasında birinci derecede rol oynayan  kenelerin yaşaması için oldukça elverişlidir. Virüsü  taşıyan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına temas edilmemelidir. Keneler uçmaz, zıplamaz, yerden tırmanarak çıkar. Kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Çıplak elle tutmamak şartı ile en kısa sürede vücut üzerinde bulunduğu yerden çıkartılmalı veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya dökmek son derece yanlış bir davranış şekli olup, kenenin ısırmasından sonra 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal ortaya çıkması durumunda vakit geçirmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti.

Erdek İlçe Tarım Müdürü M. Murat Yazar, Bakanlığımız kene popülasyonunun arttığı 2002-2003 yılları arasında doğaya kenenin en büyük düşmanı olan keklik ve sülün salımı yapmıştır. Dolayısıyla doğada bulunan keklik ve sülünlerin avlanmasının önüne geçilmeli ve korunması gerekmektedir. İlkbahar ve yaz aylarında görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı her yıl Nisan ve Eylül ayları arasında artık gösterdiğinden, özellikle hayvancılık ve tarım ile uğraşan vatandaşlarımız daha büyük risk altındadır.

Erdek İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Murat Avcıl, tarım ve hayvancılık alanında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına etken olan kenelere karşı mücadelede hayvan barınaklarının dezenfekte edilmesi, badana ve sıvı ilaçlama yapılması, sık aralıklarla hayvanların kene kontrolünün yapılması ve kenenin yaşam döngüsünden korunma yollarının öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Hazırladığı sunum ile Avcıl, katılımcılara bilgilendirme yaptı.

 



  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı