Kırsal mahallelere toplulaştırma beklentisi

Kırsal mahallelere toplulaştırma beklentisi

Muhtarlar Derneği Bandırma Şube Başkanı Kocabıyık: ?Bandırma´ya bağlı kırsal mahallelerde ?toplulaştırma´ başlayacak?

Türkiye Muhtarlar Derneği Bandırma Şube Başkanı ve Trakya Birlik Yağlı Satış Kooperatifi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kocabıyık, Trakya´da Ayçiçek hasadının sürdüğünü belirtti. Bu alım döneminde, genelde toplam 400 bin ton alım beklediklerini vurgulayan Kocabıyık, şu değerlendirmede bulundu:

?Başkanlığını AKP Edirne Milletvekili Rafet Sezen´in yaptığı Birliğimizin ayçiçeği ürünü kaliteli durumda. Bu yıl ayrıca 15 bin ton yemlik buğday ve 10 bin ton yemlik arpa aldık. Önümüzdeki günlerde 10 bin ton da mısır alacağız. 13 ili kapsayan 48 kooperatifimizde, 35 bin ortağımız bulunuyor.?

17 yıldır yönetim kurulunda görev yaptığı Trakya Birlik Yağlı Satış Kooperatifi´ne bağlı bölgelerde ayçiçeğinin fiyatında bu yıl da artış olmayacağını, geçen yılki fiyatların geçerli olacağını belirten Kocabıyık, 5 kiloluk yağın 31 lira, 10 kiloluk yağın 62 lira ve 18 kilogramlık yağın ise 108 liradan satıldığını bildirdi.

Kooperatif üyelerine hasat döneminde 10 ve 18 kiloluk yağı daha ucuz verdiklerine işaret eden Kocabıyık, Bandırma ve yöresinde de ayçiçeği hasadının Kurban Bayramı´na dek başlayacağını açıkladı.

KIRSAL MAHALLELERDE GENÇ ÇİFTÇİ KALMADI

Ülkemizdeki kırsal mahallelerde genç çiftçi kalmadığına dikkat çeken Kocabıyık, şu değerlendirmede bulundu:

?Toprak, artık çiftçileri zor geçindiriyor. Eskiden, çiftçilik yapanlar, 50 dönümlük tarlalarıyla ailelerinin geçimlerini sağlıyorlardı. Şimdi çiftçi aileleri, 200 dönümlük tarlalarıyla bile ailelerinin geçimlerini sağlayamıyor. Çünkü girdiler çok yüksek, ürün fiyatları düşük. Eski yıllarda babam, bir kilo buğday parasıyla bir kilo mazot alabiliyordu. Bugünkü çiftçi, dört kilo buğdayla bir kilo mazot bile alamıyor. Buğday ithalinde vergilerin kalkması, Marmara ve Trakya´daki üreticiyi büyük sıkıntıya sokarken, fiyatlarda düşüşler yaşandı.?

Ayçiçek üretiminin, ülkemiz ihtiyacının yarısını bile karşılamadığına işaret eden Kocabıyık, şunları söyledi:

?Bu nedenle ayçiçeği ithali de kaçınılmaz gözüküyor. Ancak bu ithal sırasında yine vergiler kalkarsa ülkemizdeki ayçiçeği üreticisi de sıkıntıya düşer. Buna çok dikkat etmek gerekir.?

BANDIRMA´DA ?TOPLULAŞTIRMA? BAŞLAYACAK

Ülkemizdeki tarım arazilerini daha verimli olması için parsellerin büyümesi, bunun için de toplulaştırma gerekli olduğunu vurgulayan Kocabıyık, şu bilgiyi verdi:

?Kısa bir süre içinde, Bandırma´ya bağlı eski köy, yeni kırsal mahallelerde toplulaştırma işlemi başlayacak. İlk aşamada Yeni Sığırcı, Gölyaka, Çepni, Bereketli, Külefli, Akçapınar ve Kuşcenneti mahallelerinde toplulaştırma yapılacak.? ÖNDER BALIKÇI



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı