Kocabıyık’tan kırsal mahallelere bakış

Kocabıyık’tan kırsal mahallelere bakış

Muhtarlar Derneği Bandırma Şube Başkanı Hüseyin Kocabıyık: “Köy tüzel kişiliklerine dönülmesi doğru olur”

Türkiye Muhtarlar Derneği Bandırma Şube Başkanı ve Bandırma’ya bağlı Akçapınar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Kocabıyık, “Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesiyle kırsal mahalleye dönüşen köylerin yeniden tüzel kişiliklerine kavuşmaları gerektiğine inanıyorum” dedi.

Muhtarlıkların şu anda bütçeleri ve hiçbir yetkileri bulunmadığına işaret eden Kocabıyık, “Bu duruma rağmen vatandaşlar halen muhtardan hizmet bekliyor. Bütçesi ve yetkisi bulunmayan muhtar ne yapsın?” diye konuştu.

KÖYLERİMİZİN AZLIĞI EN BÜYÜK ŞANSIMIZ

Bandırma’ya bağlı olup eskiden köy olan kırsal mahallelerin sayısının azlığını önemli bir şans olarak gördüğünü vurgulayan Kocabıyık, şu değerlendirmede bulundu:

“30 yıldır Bandırma Muhtarlar Derneği başkanıyım. Köylerimizin sayılarının azlığına paralel şekilde, Balıkesir’in Büyükşehir olduğu 2014 yılından önce Bandırma’ya bağlı köylerin hemen hemen tüm sorunları tüzel kişiliğe sahip köy muhtarlıkları tarafından çözüldü. Bu konuda o dönemlerde hizmet veren Köylere Hizmet Getirme Birliği de büyük katkı sağladı. Su, yol ve elektrik konularında hiçbir sorunumuz yok. Bugün de, gerek Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, gerekse Bandırma Belediyesi, kırsal mahallelerin sorun ve ihtiyaçları olduğunda her çeşit desteği ellerinden geldiğince veriyorlar. Tabii ki, kırsal mahallelerin yeniden köy tüzel kişiliklerine döndürülmeleri yerinde olur. Çünkü Balıkesir büyük bir coğrafya olup, bine kırsal mahallesi(köy) var. Çoğu da merkeze uzak. Bunlara hizmet götürmek kolay değil.”

BÖLGEMİZDE AYÇİÇEĞİ REKOLTESİNDEN UMUTLUYUZ

2000 yılından beri merkezi Edirne’de olan Trakya Birlik’in yönetim kademesinde görev yapıp, bu sürenin 9 yılını denetim kurulunda geçirip, 2009’dan beri de yönetim kurulunda görevli bulunan Kocabıyık, şunları söyledi:

“Birlik olarak geçen yıl toplam 4 bin 500 ton ayçiçeği almıştık. Trakya’da ayçiçeği hasadı başladı. Ancak yağışların azlığı nedeniyle verimin düşüklüğüne üzülüyoruz. Bandırma ve yöresinde hasat henüz başlamadı. Bir ay sonra biçilmeye başlamasını bekliyoruz. Bölgemizde yağışlar iyi gitti. Ayçiçeğinde yüksek bir rekolte ve verim umuyoruz. Hükümet, ayçiçeği fiyatını henüz açıklamadı. 40 yağ randımanlı yağ için 3 bin liralık beklentimiz var.”   ÖNDER BALIKÇI



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli