KÖRFEZ`DE 15 BELEDİYE`YE ORTAK ARITMA

KÖRFEZ`DE 15 BELEDİYE`YE ORTAK ARITMA

EDREMİT KÖRFEZİNE ENTEGRE KATI ATIK PROJESİ” ENERJİ ÜRETECEK






_________________________/ Enver DOLGUN / EDREMİT

Edremit Körfezinde bulunan 5 ilçe ve 10 belde belediyesinden oluşan ve 1991 yılında kurulan Körfez Belediyeler Birliği, Entegre Katı Atık Projesine” imza atılıyor. Altınoluk Belediyesi Meclis Üyesi Zekai İnce, Bu tesislerden elde edilecek olan elektrik enerjisi eşit miktarlarda üye belediyelere dağıtılacak” dedi.

Edremit Körfezinde bulunan 5 ilçe ve 10 belde belediyesinden oluşan ve 1991 yılında kurulan (Edremit, Burhaniye, Ayvalık, Havran ve Gömeç ilçeleri ile Akçay, Altınoluk, Altınova, Büyükdere, Güre, Kadıköy, Karaağaç, Küçükköy, Pelitköy ve Zeytinli belde Belediyeleri) 15 belediyeden oluşan Körfez Belediyeler Birliği, bölge için önemli olan Entegre Katı Atık Projesine” imza atmak için hazırlanıyor.

Körfez Belediyeler Birliği ve Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova ve encümen üyeleri Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu, Karaağaç Belediye Başkanı Arif Efetekin ve Altınoluk Belediyesi Meclis Üyesi Zekai İnce'nin katı atıkların insan sağlığına zarar vermeden bertaraf edilmesi için uzun zamandır üzerinde çalıştığı projede büyük yol kat edildiği açıklandı.

8 MART 2012 PERŞEMBE GÜNÜ İMZALAR ATILACAK

Avrupa Birliği (AB)'nin, Entegre Katı Atık Projeleri için IPA (Instrument For Pre - Accession Assistance) AB'ye katılım öncesi mali yardım programı çerçevesinde 33 milyon Euroluk fondan oluşturduğu projeden yararlanmak için Körfez Belediyeler Birliği 2004 yılında müracaatta bulunmuş, 2012 yılında da sözleşme yapma aşamasına gelmişti. Tutarı 2.950.000,00 Euro oluşan projenin ihalesi İller Bankası tarafından yapılmış olup, 8 Mart 2012 Perşembe günü Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar'ın ve AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean- Maurice Rıpert'in katılımıyla İller Bankası Macunköy Tesisleri'nde mutabakat zaptları imza töreni düzenlenecek.

İNCE, PROJENİN %75'İ HİBE, %15'İ DEVLET, %10'UDA BELEDİYELER KARŞILAYACAK”

Macunköy Tesisleri'nde atılacak olan imza töreni öncesi projenin detaylarını ve önemini anlatan Altınoluk Belediyesi Meclis Üyesi Zekai İnce Körfez Belediyeler Birliği olarak uzun zamandır katı atık entegre projesi üzerinde çalışıyoruz. Yaptığımız başvuruya aldığımız olumlu cevap oldukça sevindirici. Adı geçen projeye Türkiye genelinde sayısız müracaatta bulunuldu. Kabul edilen 17 müracaat arasında Körfez Belediyeler Birliği olarak 5.ci sırayı almayı başardık. Proje kapsamında birçok hazırlık ve ön çalışma yaptık. Söz konusu olan katı atık entegre tesisi için Burhaniye'nin Çallı Köyü sınırları içerisinde Hazineye ait olan 383.448 m2'lik alan, uzun çalışmalar neticesinde Körfez Belediyeler Birliği'ne tahsis edildi. Encümen üyeleri olarak konu ile ilgili detaylı bir ön çalışma yürüttük. Türkiye'de AB fonları tarafından yapılan Çanakkale ve Kuşadası örneklerini yerinde inceleyerek notlarımızı aldık. Bu örneklerde yapılan hataları tespit edip, aynı hataları yapmamak üzere projemizi detaylandırdık” dedi.

TESİS, ÇÖPLERDEN ELEKTRİK ÜRETECEK”

Amacımız tüm belediyelerin ortak sorunu olan çöp problemini ortadan kaldıracak modern bir katı entegre tesisi yapmak. Vahşi depolama olarak adlandırılan mevcut çöp depolama alanlarını rehabilite ederek doğaya kazandıracağımız bu projenin belediyeler için önemli bir getirisi daha var” diyen Meclis Üyesi Zekai İnce, Bu tesislerden elde edilecek olan elektrik enerjisi eşit miktarlarda üye belediyelere dağıtılacak. Körfez için önemli bir yere sahip olan projenin ve yapılacak tesislerin mali tutarının yüzde 75'i hibe, yüzde 15'i devlet, yüzde 10'u da Belediyeler tarafından karşılanacak. Ayrıca tesislerin hayata geçmesi ile birlikte çöp konusunda yeni bir dönem başlayacak. Çöplerimizi önce evde ayrıştırıp ardından çöp ayrıştırma bidonlarına atacağız. Bunun için projenin öneminin, getirilerinin ve ayrıştırma yöntemlerinin halka en doğru şekilde aktarılması gerekmektedir. Birçok artıyı içinde barındıran bu proje hakkında herkesin bilinçlendirilmesi için hep birlikte bir çalışma yürütmemiz gerektiğini de farkındayız. Bu doğrultuda temiz bir Körfez için tüm sivil toplum örgütlerinden konu ile ilgili yardımlarını ilerleyen zamanlarda talep edeceğiz. Körfez halkının bu yeni düzenlemeye en kısa zamanda uyum sağlayacağını ve bizlere yardımcı olacağını biliyorum. Entegre katı atık projesinin halkımıza hayırlı olmasını diler, saygılarımı sunarım” diyerek sözlerini bitirdi.



 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false