``Körfez`ime dokunma``

``Körfez`ime dokunma``

CENNETE KIYACAKLAR !...

Erdek ve Erdek körfezi yanı sıra, Bandırma, Edincik, Manyas, Gönen, Biga ve Edremit’e kadar kaz dağları bölgesini etkisi alanına alacağı düşünülen 1/100.000 lik yeni çevre düzeni planı içinde yer alan Endüstriyel Organize sanayi bölgesi için Çevre platformu ‘change.org’ da kampanya düzenlendi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na iletilmek üzere sanal alemde facebook, Twitter ve @-mail yolu ile başlatılan kampanyaya ilk günde önemli katılım sağlandı.

Çevre platformu ‘change.org’ Aydınlık gazetesi yazarı Derya Derviş’in kaleme aldığı ‘’Cennete kıyacaklar.’’ Başlığı altındaki haber röportajından alıntı yaparak başlattığı kampanya büyük ilgi gördü.

İşte kampanyaya gündem oluşturan Aydınlık gazetesi yazarı Derya Derviş’in kampanyaya gerekçe oluşturan haberi.

https://www.change.org/p/ahmet-davuto%C4%9Flu-ba%C5%9Fbakan-erdekkorfezimedokunma

Bandırma’da 5 bin hektarlık alan, çevre düzeni planlamasında sanayi ve depolama bölgesi olarak belirlendi. 40 bin zeytin ağacının kesilmesi öngörülüyor. Plan, Türkiye’nin ilk sayfiye yerlerinden Erdek’i de tehdit ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan Balıkesir-Çanakkale 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı, bölgenin geçim kaynağı olan turizm, balıkçılık,tarım ve özellikle zeytincilik sektörüne darbe vuracak. Buna göre Erdek Körfezi’nde, Erdek ilçesinin karşı kıyısında bulunan Bandırma’ya bağlı Şirinçavuş ile Hıdırköy Mahalleleri arasında kalan yaklaşık 5 bin hektarlık alan “Sanayi ve Depolama Bölgesi” olarak belirlendi. Bölgede kurulacak sanayi ve depolama tesisleri için yaklaşık 40 bin ila 50 bin adet zeytin ağacı kesilecek.

Bölgede bulunan tarım arazileri, daha plan askıya çıkmadan büyük yatırımcı kuruluşlar tarafından, ranta dönüştürülmek üzere piyasa rayiçlerinin üzerinde ödemeler yapılarak satın alındı. Sanayiden kaynaklanan çevre kirliliğinin, orta ve uzun vadede ağır çevre sorunları yaratacağı ve insan sağlığı üzerinde büyük riskler oluşturacağı belirtildi.


ZEYTiNCİLİĞİ OLUMSUZ ETKiLER
Konuyla ilgili Aydınlık’a konuşan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, “Erdek’e hayat veren zeytin, turizm ve balıkçılıktır. Planlama yapılırken, turizm ve zeytincilik sektörünün olumsuz etkileneceği göz önünde bulundurulmamıştır. Bu planın gerçekleşmesi durumunda önümüzdeki yıllarda çevre kirliliğinin gittikçe artacak olmasından dolayı girilebilecek temiz bir denizimiz kalmayacaktır. Bu alan için gereken duyarlılığın gösterilmesini ve planın kaldırılmasını istiyoruz” dedi.


Marmarabirlik 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Durak ise bölgede 40-50 bin zeytin ağacının kesilmesinin söz konusu olduğunu belirtti. Durak, “Tatlısu ve Aşağı Yapıcı mahalleleri turizmin gözbebeğiydi. BAGFAŞ ve ETİ maden işletmelerinin yarattıkları kirlilikle burada turizm bitti. Şimdi de bir başka değişiklikle bölgemiz turizmi büyük darbe alacak. Bölgemizdeki zeytin üreticiliği sofra zeytini için değil zeytinyağı içindir. Bu ağaçların yok olması zaten açığımız olan zeytinyağı üretimindeki açığı daha da artıracaktır” diye konuştu.                Derya Derviş/İSTANBUL



Anahtar Kelimeler: CENNETE KIYACAKLAR
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı