Köşe yazarı Recai Çevik: ?Geleceğin sanayi toplumları, dünyayı tüm insanlığın ortak yaşam alanı yapacaktır?

Köşe yazarı Recai Çevik: ?Geleceğin sanayi toplumları, dünyayı tüm insanlığın ortak yaşam alanı yapacaktır?

Köşe yazarı Recai Çevik: ?Geleceğin sanayi toplumları, dünyayı tüm insanlığın ortak yaşam alanı yapacaktır?

 

Köşe yazarı Recai Çevik ile bugün, kapitalizm üzerine söyleşide bulunacağız. Bakalım, kapitalizm ve kapitalistlik üzerine Çevik, neler düşünüyor.

/resimler/2016-4/2/0825384529859.gif

  • Kapitalizm hakkında ne düşünüyorsunuz?

       -Üstat, bir ?Kapitalist nedir?? diye soruyorsun, ?Bir kapitalist üstüne söyleşelim? diyorsun. Hay hay! Hani, kapitalizm ve kapitalizm üstüne çok şey söylenmiştir de, biz de bir şeyler geveleyelim. Kapitalizm deyince, aklıma kapitalizmin yazmanı, yaratıcısı şu muhteşem insan geliyor, önce. Hani şu Ortaçağ´ı sona erdiren, yeni bir dünya düzeni kuran, kilisenin ve feodal beylerin düzenini çöplüğe atan kapitalistler geliyor aklıma. Düşünsene, bin yıl süren Ortaçağ sona eriyor. Zamanın en müthiş devrimcileri, dünyayı bir baştan bir başa dolaşan keşif ve buluşlarla, koca dünyayı insanların önüne seren, insanlık tarihinin en büyük değişimini, devrimini sağlayan, yapan insanlar. Kapitalistler!

* Ya, işçi sınıfı?

-Aynı yaratıcı, İŞÇİ SINIFI´nı da yarattı. Al sana yeni düzen, geleceğin düzenini kuracak olan PROLETARYA. Ve üstat, işte şimdiki tarihin en büyük mücadelesi, en büyük sınıf kargaşası da başlamış oldu. Kapitalizm, kendi düşmanını yarattı, sosyalizmi kuracak olan işçi sınıfını. Nasıl ki, kapitalistin yarattığı kapitalizm, bir önceki düzenlere son verdiyse, sosyalizm de, kapitalizme son verecektir. Kaçınılmaz yazgı budur. Ama 500 yıl, ama bin yıl sonra. Geleceğin büyük sanayi toplumları, dünyayı tüm insanlığın ortak yaşam alanı yapacaktır. Yoğun makine-emek toplumlarında, ortak insanlık anayasasında, milliyetçilik, din, dil, mülkiyet kavramları olmayacaktır. Şu konuştuğumuz konular, geleceğin insanını kahkahaya boğacaktır. Düşünsene, mal, mülk, din, dil için birbirini öldüren kapitalist insan türü? Neyi konuştuk, bir kapitalistin dünya tarihi denilen uçsuz bucaksız tarihte bin yıllık serüvenini? Milyar yıllık insanlık tarihinde bir mim-cim-lâf?



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı