Koyunculuk Araştırma ´da 8 farklı ırk ve genotip

Koyunculuk Araştırma ´da 8 farklı ırk ve genotip

82 yıllık geçmişi ile ülkemizin köklü kurumları arasında yer alıyot

82 yıllık geçmişi ile ülkemizin köklü kurumları arasında yer alan Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü´nde, mandacılık, büyükbaş ve başta koyunculuk olmak üzere küçükbaş hayvancılık konularında temel ve stratejik araştırmalar yapılarak hayvanlardan elde edilen verimlerin ıslahı sağlanıyor. Yetiştirme yöntemlerinin yanında, enstitünün sorumluluk alanındaki deniz ve iç sularımızda dağılım gösteren su ürünleri stokları izlenip, yönetime uygun araştırma çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Enstitü Müdürü Dr. Deniz Soysal, bu görevleri erine getirirken, çağdaş bilgi ve teknolojiler doğrultusunda üniversiteler, ilgili hayvancılık kurumları ve özel sektör kuruluşları ile çok disiplinli araştırma projeleri yaparak hayvancılık sorunlarına farklı çözümler getirmeyi hedeflediklerini vurgularken, ?Bu hedeflere ulaşmak amacıyla enstitümüz bünyesindeki 30´u yüksek lisans ve doktoralı araştırmacı olmak üzere 50 memur ve 95 işçi personelimiz ile çalışıyoruz. Alanında uzman araştırmacı personelimizle 40´ın üzerinde hayvancılık ve su ürünleri araştırma projeleri yürütüyoruz. Kırklareli, Aydın, Çanakkale, Kütahya, Bilecik ve Düzce gibi illerimizdeki yetiştiricilerimiz ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. İlgili bölümümüz, Ege ve Marmara denizlerinde araştırmalar gerçekleştiriyor? dedi.

EKİLİ ALANLAR

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü içinde ayrıca yaklaşık 14.500 dekar ekili alan, 3.000 dekar mera, 1.500 dekar orman ve 1.000 dekar binalar-yollar olmak üzere toplam 20.296 dekar yer alıyor. Ekili alanların büyük bölümünü, yetiştirilen hayvanların ihtiyacı olan yem bitkisi oluşturuyor. Arazinin önemli bir bölümünde ise sertifikalı tohumluk üretimi gerçekleştirilerek bölge çiftçisine katkı sağlanıyor.

8 FARKLI IRK VE GENOTİP

Enstitüde, 8 farklı ırk ve genotip yer alıyor. Kurumda 4.000 baş koyun, 200 baş keçi, 300 baş manda ve 250 baş sığır bulunuyor. Koyun varlığının çoğunluğunu ?Karacabey Merinosu? ve 18 yıllık bir projenin ürünü olan ?Bandırma Koyunu? oluşturuyor.

BİYOTEKNİ MERKEZİ

Bu arada, enstitünün altyapısını güçlendirmek amacıyla gerçekleşen çalışmalara paralel olarak enstitüye, genel müdürlüğün de katkılarıyla yapılan ?Bandırma Biyoteknoloji Merkezi?ile araştırma altyapısı önümüzdeki dönemde açılacak. Merkez bünyesinde üç laboratuvar, 212 kişi kapasiteli bir konferans salonu, iki toplantı salonu ve 25 odalı kursiyer bölümü, yemekhane ve kafeterya yer alıyor.

Enstitü Müdürü Dr. Deniz Soysal, merkezden yalnız kurumlarının değil, Bandırma´daki tüm kurumların da yararlanabileceğine dikkat çekerken, ayrıca, bu yıl ihalesini gerçekleştirecekleri Kalkınma Bakanlığı destekli iki altyapı projesiyle var olan koyun ve manda varlığımızı birkaç yıl içinde iki katına çıkaracağız? diye konuştu.

Soysal, enstitülerinin, kuruluşundan bugüne dek damızlık arayışında yetiştiriciler.Önder BALIKÇI



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli