Koyunculuk Araştırma Enstitüsü ile söyleşi

Koyunculuk Araştırma Enstitüsü ile söyleşi

Kurum Müdürü Dr. Deniz soysal, BGC´de Önder Balıkçı´nın konuğu oldu

Soysal: ?Kullanılmayan bir karış arazimiz yok?

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Deniz Soysal, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti´nin(BGC) konuğu oldu. Kurum ile ilgili çeşitli konularda bilgi veren Soysal, son dönemlerde üniversitenin kurumdan yer isteme konusuna da değinerek, ?Bizde binlerce hayvan var, bunların meralarını tarım arazisi dışında sayamayız. Bizim ürettiğimiz tahıllar tohumluk. Biz bir devlet üretme çiftliği değil, bir araştırma enstitüsüyüz. Asli görevimiz hayvancılık konusunda araştırma ve projeler yapmaktır. Koyun dışında keçi ve manda da mevcut. Bir de su ürünleri var. Bandırma´ya tavukçuluğu getiren kurum Merinos´tur.? dedi.

           AKBAŞ VE KANGAL BANDIRMA´DA YETİŞTİRİLECEK

Çiftçilerin çoban köpeği talebi olduğunu da belirten Soysal, ? Çoban köpeği yönünde de talep oluyor. Biz bu alana girmek istedik, olumlu geri dönüş oldu. Kangal ve Akbaş olacak. Bu yıl sonu bu alana girmeyi planlıyoruz.? diye konuştu.

Üniversiteye yer verilme sürecini ve yer talebini değerlendiren Soysal, ?Üniversiteye, 1994 yılında 1000 dönüm yer verilmiş. Şu an 700 dekar civarı boş arazileri var. 3 defadır bizden yer talebi geliyor. 2000 dönüm bizden talep edildi. Biz buna tabii ki karşıyız. Bu konuda hassasız. 700 dekarlık alana birçok bina yapılır, burası tamamlanmadan başka yer istemek doğru değil. Burası bizim kurumun tapulu malı, belli ücrette satılabilir yalnızca. Günümüzde birinci sınıf tarım arazisi olan yerden toprak istemek de yanlış. Bizim bir karış toprağımız atıl değil. 5 bin hayvan kapasitesini 10 bine çıkartacağız. Bizim küçülmek gibi bir durumumuz yok. 55 memur 95 civarı da işçimiz var. Yer konusunda  son derece üzgünüz. Burası önemsiz bir kurummuş gibi bir algı oluşuyor. Üniversitenin büyüyebileceği başka yerler var. Bu konuda da aleyhimize bir durum gelişti. Kendimizi dışlanmış hissediyoruz. Biz sıradan iş yapmıyoruz. Damızlık üretiyoruz, tohum üretiyoruz. Bugün 30´un üzerinde devam eden projemiz var.? dedi.

/resimler/2019-3/1/1452493658740.jpg

   Et üretimine büyük katkı sağlayacak

Boz sığır yetiştiriciliğinin et üretimine katkı sunabileceğine işaret eden Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Deniz Soysal, yerli ırklara sahip çıkmanın önemine değindi. Soysal, ?Buraya geldiğim 2002´den bu yana boz ırk projesinin takibini yapıyorum. Bizim yerli ırklarımızın nesli tükenmiş. Boz sığır da tükenme noktasına gelmişti. Bakanlığımız bu ırklarla ilgili proje başlattı. Önce 1996´da kurumlarda koruma altına alındı.2005 yılından bu yana 5 ilde de doğal yaşam ortamlarında koruma sürülerimiz var. Bu hayvanların genetik özellikleri korunuyor. Masrafsız bir ırk. Doğal bitki ile çoğalıyor, insan müdahalesi olmadan yaşayabilen kendi yaban hayvanlara karşı da koruyabilen bir ırk.? diye konuştu. Önder BALIKÇI



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli