KRİZ KREDİ KARTLARINA YANSIDI

KRİZ KREDİ KARTLARINA YANSIDI

Kredi kartları borçlarının yeniden yapılandırılması adına TBMM´ye kanun teklifi sundu.

İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK, ülkede yaşanan ekonomik krizin kredi kartlarına yansıdığını söyledi. Kredi kartları borçlarının yeniden yapılandırılması adına TBMM´ye kanun teklifi sundu.

İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok; TBMM´ye verdiği kanun teklifi ile Türkiye´nin 2018 ?de yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle, bankaların tüketici kredilerini daralttığını hâlihazırda bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısının Ekim 2018 itibariyle yaklaşık 2,5 milyon kişiye ulaştığını,  bu yüzden bankaların faiz oranlarını düşürmesi ve kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılarak ödenmesini gerektiğini söyledi.

İsmail Ok; kanun gerekçesinde ?Türkiye´de toplam 65 milyon 483 bin 891 kredi kartı bulunmaktadır. Bireysel kredi kartlarında toplam borç 102,4 milyar lira iken bunun 6.5 milyar TL´si (Yüzde 5.7) takibe düşmüştür.  Bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı Ekim 2018 itibariyle 2 milyon 485 bin kişiye ulaşmış ve kişi başına düşen ortalama kredi kartı borcu yaklaşık 4 bin TL´dir´´ dedi.

         MİLYONLARCA KİŞİ KREDİ KARTLARINI ÖDEYEMİYOR

Milyonlarca kredi kartı borçlusu olduğunu söyleyen İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK, yaşanan ekonomik kriz, gelirlerin azalması ve kredi kartı alacaklarına uygulanan yüksek oranlı faizler nedeniyle borcunu asgari tutarda ödeyerek, borcunu ötelemekte veya hiç ödemeyerek adli takip tehdidi altında bulunmaktadır. Kredi kartı mağdurlarının artması sosyal düzeni bozabilecek ve sosyal patlama riski yaratabilecek bir durum haline gelirken aile içi huzursuzluklarında ilk gündem maddesi haline gelmiştir. Bu nedenle hazırlanmış olan kanun teklifimiz ekonomik krizin arttırdığı ve bankaların yüksek faiz alarak zora soktuğu kredi kartı mağduriyetini önlemek, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılarak ödenmesi konusunda kolaylık sağlanmasını amaçlamaktadır´´ dedi.

         24 TAKSİT´TE ÖDEME İMKÂNI

5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda eklenecek geçici bir madde ile düzenlemenin olacağını söyleyen Ok; ?25 Haziran 2019 tarihi itibariyle, kendisine dönem sonu borcunun ödenmesi için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış ya da 25 Haziran 2019 tarihine kadar temerrüde düşmüş olan kredi kartı borçluları, altmış gün içerisinde ilgili kredi kartı veren kuruluşa veya avukatına yazılı olarak, güncel tebligat adresi de belirtmek suretiyle müracaat ederek, borçlarını taksitle ödemek istediklerini beyan etmeleri halinde, düzenlenecek ödeme planını imzalamaları ve ilk taksiti de peşin ödemeleri şartıyla kendisine bildirilen son dönem borcu tamamen tahsil edilinceye kadar, yıllık %18 faiz oranı üzerinden hesaplanacak borç tutarını; icra takibine konu olmuş ise takip, dava masraf ve harçlarını en fazla 24 eşit taksitte ödeme hakkına sahip olurlar. Vekâlet ücreti ilgili banka tarafından karşılanır´´ dedi.



Anahtar Kelimeler: KRİZ KREDİ KARTLARINA YANSIDI
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli