Küçük Hasan

Küçük Hasan

Rakip defansların korkulu rüyası, kendi küçük golcülüğü büyük, Hasan Demir (Pırpır Hasan)``Bandırmaspor`da paramızı alabilmek için tombala zamanını beklerdik.``


Küçük Hasan ``Gerçek Efsaneler`` paylaşan: zeki-karadeniz

Bandırma Manşet Spor editörü Zeyyat Saygın’ın ‘’Gerçek Efsaneler’’ haber röportaj serisi sürüyor.

Yazımızın bu bölümündeki Gerçek Efsane 1959 doğumlu Hasan Demir, Namı değer Küçük Hasan,

Küçük Hasan, futbol topu ile doğduğu Edincik’te tanışır, 1970 li yılların başında Edincik’te 2 kulüp vardır. Edincik Gençlik ve 18 Eylülspor, Küçük Hasan Edincik ilkokulu bahçesinde fiziki yapısının küçüklüğünü kullanıp çift kale sokak maçında arkadaşlarını çalıma dizmesi, onu gözlemleyen arkadaşlarının kendisini 18 Eylül’e taşımasına neden olur.

1973 te 14 yaşında Edincik 18 Eylül’de futbola başlayan Küçük Hasan ani ve zikzak çizen deparları, kendisine ‘’Pır, pır Hasan’’ lakabını getirir. Pırpır Hasan’ı yakından takip eden ‘’Geberik’’ Ergin kendisini Etispor’a taşır. Etispor o yıllarda Türkiye Kupasında Bursaspor ile yarı final oynar ve her iki karşılaşmada da Etispor Hasan’ın attığı gollerle 70 dakika 1-0 önde oynamasına rağmen, son dakikalarda tecrübesizliğin kurbanı olur ve final oynama hakkını Bursaspor’a kaptırır.

‘’Pırpır Hasan’’ Etispor’da, ‘’Küçük Hasan‘’ lakabıyla tanışır. Küçük Hasan 2 yıllık Etispor macerası ardından Bandırmaspor’a transfer olur.

Bandırmaspor macerası Seracettin Kırklar, Hilmi Kiremitçi, Muhittin Kapçak, Bayram Erbil ve Erkan Velioğlu gibi Türk Futbolunun usta teknik adamları ile 3 yıl sürer.

Küçük Hasan’ın ünü tüm liglere yayılmıştır ve kendisini transfer ederek 1. Lige çıkmak isteyen 2 İzmir kulübü Karşıyakaspor ile Göztepe kıyasıya bir yarışa girerler, dönemin transfer teknikleri gereği Karşıyaka Küçük Hasan’ı otogardan kaçırır, ancak Küçük Hasan’ın kalbi sarı kırmızılı Göztepe’de dir.

Küçük Hasan bir yolunu bulur ve kıvrak bir çalımla Karşıyaka’nın transfer simsarlarını ekarte ederek Göztepe’ye sığınır.

Küçük Hasan Göztepe’de adeta devleşir, Öyle ki İzmir’de kendisine gösterilen sevgi, onu futbol ve gol yolları ile öylesine bütünleştirmiştir ki… Manisaspor ile oynanan bir karşılaşmada alınan 4-0 lık galibiyette tüm golleri atan K. Hasan için, Yeni Asır spor servisi manşetten ‘’K. Hasan 4 Manisa 0 ‘’ başlığını kullanmıştır.

K. Hasan’ın 4 yıllık Göztepe macerasında Candan Dumanlı, Coşkun Süer, Halil Kiraz, Fuji Mehmet, gibi sayılı teknik adamlarla çalışmıştır.

Bandırma’dan kadim dost Rıdvan Kösemihal’in Balıkesirspor’un başına gelip Şampiyon kadro yaratmak istemesi K. Hasan’ın 1 yıllık Balıkesir macerası yaşamasına neden olur.

Kırmızı beyazlı forma ile bordo beyazlı Bandırmaspor’a karşı mücadele veren efsane golcü, Bandırma kalesi ile karşı karşıya kaldığında düşürülerek penaltı kazanılmasına neden olur.

Takımın penaltıcısı olmasına karşın, meşin yuvarlağın yanından hızla uzaklaşarak vuruşu yapmak istemez ancak, arkadaşları ısrarla penaltıyı kendisinin atmasını isterler.

K. Hasan beyaz noktadaki meşin yuvarlağa şutunu vurur ancak top kaleyi bulmaz. Bu karşılaşma 1-1 berabere birter.

Kaçan bu penaltı K. Hasan’ın Balıkesir’deki heyecanını noktalar ve 1 yıllık Balıkesir macerasında Rıdvan Kösemihal ve Bayram Erbil ile çalışma olanağı bulan K. Hasan Konyaspor’un teknik patronluğunu yapan bir dönemin 1.lig Göztepe’sinde efsane golcüsü Nevzat Güzelırmak’ın ısrarı ile rotayı Konya’ya çevirir.

K. Hasan Konya’da Nevzat Güzel Irmak’tan sonra Özkan Sümer ile çalışır.

Futbolun keyfini İzmir Göstepe’de kayıtsız taraftar desteği ile zirveye taşıyan K. Hasan, Konya seyircisi ile beklediği telepatiyi kuramaz.

K. Hasan’ın 2 yıllık Konya macerası futbola son noktayı koymasına neden olur ve Bandırma’ya dönerek 17 yıllık futbol hayatını jübile noktalamayı düşünür.

Bu arada Konya Seydişehirspor’da yönetici olan asker arkadaşı K. Hasan’ı salmaz ve alır Seydişehir’e götürür.

K. Hasan, Seydişehirspor’da  3 yıl daha futbol oynar ve kendini bulur.

K. Hasan’ın futbol karnesi 20 yıla çıkmıştır ve artık ayrılma zamanıdır, Öyle de yapar ve Bandırma’ya gelir. Bu arada İstanbul, Tepecikspor 3. Lig’e çıkmak istemektedir ve takımı profesyonel lige taşıyacak bir klas’a gerek vardır.  Bandırma’ya gelinir bir anlamda futbolcu- çalıştırıcı statüsünde K. Hasan ile anlaşılır.

K. Hasan, İstanbul Tepecikspor’u 3. Lige taşımakla kalmaz bıraktığı futbolu 3 yıl daha sürdürür.

Futbol tarihinde 23 yıl yeşil sahalarda top koşturan ve ele avuca sığmayan pırpır, gezdiği gördüğü ve beraber yan yana oynadığı futbolcuların karıyer değerlendirmesi yaptığında unutamadığı iki ismi işaret eder.

Etispor’daki takım arkadaşları Köfte Ahmet ve Mehmet Hanaylı’dır.

İki ismin futbol dünyasında kendisi kadar şanslı olmadığını ancak futbolcu olarak onu şöhrete taşıyan iki isim olduğunu hiç unutmaz.

K. Hasan’ın 23 yıllık futbol yaşamı Bandırmaspor’a alt yapı antrenörlüğü ile kente dönmesini sağlar. Teknik adam daha sonra Sanayispor, Edincikspor, Çelikspor ve Etispor’da halen teknik adam olarak görev yapmaktadır.

Futbol yaşamındaki başarı hanesine Göztepe’yi 4 yıl averaj ile lig 2.cisi yaparak Şampiyonluğu bıçak sırtında kaybetmesi, Konyaspor’u 1. Lige taşıması ve Tepecikspor’u profesyonel lige taşımayı yazdıran gerçek Efsane, Hasan Demir, yeni küçük Hasanları yaratma noktasında verdiği mücadelede Bölgesel liglerde seyircilerle, futbolcularının aileleri ile ve yerel basın girdabında çizdiği yol haritasını Zeyyat Saygın’a anlattı.

Bir solukta izleyeceğiniz, 23 yıllık dolu dolu bir futbol yaşamını K. Hasan’ın kendi yorumuyla izleyin, izletin…



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli