Kuduzda sağlıklı envanter yok !...

Kuduzda sağlıklı envanter yok !...

Milletvekili Namık Havutça, Kuduz aşısında ki usulsüzlüğün peşini bırakmıyor.





Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Av. Namık Havutça Balıkesir’in Gönen İlçesi Bostancı Köyü`nde yapılan kuduz aşısı uygulamalarında usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in verdiği yanıtları tatmin edici bulmadı. Havutça, Bakan Eker’in verdiği yanıtta köylülerin usulsüzlük yapıldığı iddialarını teyit ettiğini belirterek, kim ya da kimlerin bu usulsüzlükleri yaptığını, hangi yaptırımların uygulandığını açıklamadığını ifade etti.

Havutça konuyla ilgili olarak Bakan Eker’e yeni sorular sordu

Havutça, Bakan Eker’e şu soruları yöneltti:

1-     Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu`nun 17. maddesi ile Aşılama ve Serumlama Ücretleri Yönetmeliği’ne rağmen Gönen`in Bostancı Köyü`nde yapılan aşılamalarda hayvan başına 3 TL aşı bedeli alındığı ve karşılığında makbuz verilmediğini, makbuzsuz toplanan bedelin yaklaşık 7000 TL olduğunu köylülerimizin iddia ettiğini 17.08.2011 tarihli 7/266 esas nolu yazılı önergemle sormuştum. Tarafınızdan verilen yanıtta  “Balıkesir İli Gönen İlçesi Bostancı Köyü`nde yapılan kuduz aşısı uygulamalarında usulsüzlük yapıldığı iddiaları hususunda Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca mahallinde yapılan inceleme neticesinde gereken yaptırımlar uygulanmıştır” denilmiştir. Köylülerimizin iddialarını teyit eden yanıtınızda uygulanan yaptırımlar hangi mevzuata göre nelerdir? Hangi yaptırımlar kim ya da kimlere uygulanmıştır? Mevzuata aykırı davranarak köylünün parasını kim ya da kimler haksız olarak elde etmeye çalışmıştır?

 2-     Yine, 17.08.2011 tarihli 7/266 esas nolu yazılı önergemde “Hayvan sahiplerinden neden fazla para alınmıştır? Hayvan sahiplerine fazladan ödedikleri paralar iade edilecek midir? Bu konuyla ilgili bir inceleme başlatılacak mıdır?” sorularıma da “Konu mahallinde Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından incelenmiş ve gerekli değerlendirme yapılmıştır.” yanıtını verdiniz. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından yapılan incelemenin sonuçları nelerdir? Sözünü ettiğiniz değerlendirme hangi kriterlere göre ve hangi mevzuata göre yapılmıştır? Bu değerlendirmenin içeri nedir? 

 3-     Hayvan sahiplerinden neden fazla para alınmıştır? Hayvan sahiplerine fazladan ödedikleri paralar iade edilecek midir? Hayvan sahipleri yaptıkları fazla ödemeden ötürü içine düştükleri mağduriyetleri nasıl giderilmiştir. Ekonomik zararları tazmin edilecek midir?

 4-     Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliğinin 134’üncü maddesine göre kuduz hastalığı tazminattı hastalıklar listesinde yer almamaktadır. Bu nedenle hastalık nedeniyle meydana gelen ekonomik kayıpların telafisi için yetiştiricilerimize, hastalık mihrak ve çevresinde bulunan sahipli kedi ve köpeklerin ücretsiz olarak aşılanması dışında herhangi bir yardım yapılmamaktadır. Ancak yayınlanacak yeni yönetmelikte kuduz hastalığı nedeniyle itlaf edilecek sığır, koyun ve keçilere tazminat ödemesi planlanıyorsa bu planlama dahilindeki yönetmelik ne zaman yürürlüğe girecektir?

 

Milletvekili Havutça Ne Sordu, Bakan Eker Ne Yanıt Verdi

 

Balıkesir Milletvekili Havutça 17 Ağustos 2011 tarihinde Bakan Eker’e Balıkesir’de meydana gelen kuduz vakaları ve Gönen İlçesi Bostancı Köyü’ndeki usulsüzlük iddialarını sormuştu. Bakan 3 Kasım 2011 tarihinde verdiği yanıtta 2007 yılından bu güne kadar Balıkesir’de 70 yerleşim biriminin karantina altına alındığı açıkladı. 

 Milletvekili Havutça’nın soruları ve Bakan Eker’in yanıtları şöyle:

 SORU 1) Balıkesir`in ilçelerinde son 5 yılda ortaya çıkan kuduz tehlikesi nedeniyle kaç köy karantina altına alınmıştır? Yıllara göre, kuduz vakalarının sayısı nedir?

 CEVAP 1) 01.01.2007 tarihinden bugüne kadar Balıkesir İline bağlı 70 adet yerleşim birimi kuduz hastalığı nedeniyle karantina altına alınmıştır. 2007 yılında 15 adet, 2008 yılında 5 adet, 2009 yılında 13 adet, 2010 yılında 21 adet, 2011 yılında 16 adet kuduz hastalığı çıkışı yapılmıştır.

 SORU 2) Kuduz hastalığı kaç ilçemizde kaç köyümüzü daha tehdit etmektedir?

 CEVAP 2) 17.10.2011 tarihi itibariyle Balıkesir İline bağlı 6 ilçe ve bu ilçelere bağlı 11 köyde kuduz hastalığı için konulan kordon-karantina tedbirleri devam etmektedir.

 SORU 3) Bölgemizde evcil hayvanlarda görülen kuduz hastalığının nereden ve nasıl bulaştığı tespit edilmiş midir? Tespit edildiyse alman önlemler nelerdir? Bu önlemler yeterli midir? Alınan önlemlerle hastalığın seyri nasıl değişmiştir? Bölgemizde kuduz vakaları neden artmaktadır?

 CEVAP 3) Balıkesir İlinde görülen kuduz vakaları genellikle yaban hayatından bulaşma şeklinde görülmektedir. Genel Müdürlüğümüzce 2008-9010 yıllarında 3 yıl süreyle yürütülen "Türkiye`de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi" kapsamında yabani hayvanlar ağız yolu ile aşılanarak, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasında süregelen enfeksiyon zincirinin kırılması amaçlanmış ve Kasım 2007-Mart 2010 tarihleri arasında İzmir, Aydın, Denizli, Uşak, Kütahya, Muğla İllerinde havadan aşılama yapılmıştır. Söz konusu projenin 2012 yılında uygulamaya konulacak olan 2.Fazında önceki dönemde havadan aşılama yapılan illere ilave olarak Bursa, Balıkesir, Afyon, Eskişehir, İsparta, Burdur ve Antalya illerinin bazı bölümlerini de içine alan 85.000 Km2`lik bir alanda aşılama yapılması planlanmaktadır. "Türkiye`de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi" kapsamında sahipli kedi-köpeklerin aşılanması için kuduz aşısı temin edilmiş ve ülkemiz genelinde ücretsiz olarak kedi-köpek varlığımız programlı kuduz aşısı ile aşılanmıştır. Hastalık mihrak ve çevrelerinde bulunan sahipli kedi ve köpekler projeden temin edilen aşılarla, çiftlik hayvanları ise İl Müdürlüklerince mahalli kaynaklarla temin edilen aşılarla aşılanmaktadır.

 SORU 4) Son 5 yılda kuduz vakaları nedeniyle kaç hayvan itlaf edilmiştir? İtlaflar ve kuduz nedeniyle hayvan ölümleri sonucu bölge halkının ekonomik kaybı ne kadardır?

 CEVAP 4) Balıkesir İlinde kuduz hastalığı nedeniyle 2007 yılından bugüne kadar 27 adet küçükbaş ve 39 adet büyükbaş hayvan imha edilmiştir.

 SORU 5) Hayvancılıkla uğraşan ve kuduz nedeniyle hayvanlarını kaybeden köylülere devlet tarafından hangi yardımlar yapılmıştır?

 CEVAP 5) Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliğinin 134 üncü maddesine göre kuduz hastalığı tazminattı hastalıklar listesinde yer almamaktadır. Bu nedenle hastalık nedeniyle meydana gelen ekonomik kayıpların telafisi için yetiştiricilerimize, hastalık mihrak ve çevresinde bulunan sahipli kedi ve köpeklerin ücretsiz olarak aşılanması dışında herhangi bir yardım yapılmamaktadır. Ancak yayınlanacak yeni yönetmelikte kuduz hastalığı nedeniyle itlaf edilecek sığır, koyun ve keçilere tazminat ödemesi planlanmaktadır.

 SORU 6) Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu`nun 17. maddesinde "...tespit olunan hastalıklarla diğer hayvan hastalıklarına karşı veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyeni tarafından hayvanlara uygulanan aşı ve serumlar için Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirtilen esas ve miktarlara göre ücret ödenir" denilmektedir. Ayrıca, Aşılama ve Serumlama Ücretleri Yönetmeliği`nde de "Aşı ve serum uygulaması sonunda uygulayıcılar tarafından alınan ücret için Bakanlıkça bastırılan örneği ekli makbuz düzenlenir. Makbuz üç nüsha olarak eksiksiz doldurulur ve uygulamayı yapanlarca imzalanır. Makbuzun ilk nüshası uygulama yerinde hayvan sahiplerine imza karşılığı verilir. İkinci nüsha uygulayıcıda kalır, üçüncü nüsha koçanı ile birlikte dairesinde saklanır" denilmektedir. Bu mevzuata rağmen, köylüler Gönen`in Bostancı Köyü`nde yapılan aşılamalarda hayvan başına 3 TL aşı bedeli alındığı ve karşılığında makbuz verilmediğini, makbuzsuz toplanan bedelin yaklaşık 7000 TL olduğu iddia etmektedirler. Bu iddialar doğru mudur? İddialar araştırılmış mıdır?

 CEVAP 6) Balıkesir İli Gönen İlçesi Bostancı Köyü`nde yapılan kuduz aşısı uygulamalarında usulsüzlük yapıldığı iddiaları hususunda Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca mahallinde yapılan inceleme neticesinde gereken yaptırımlar uygulanmıştır.

 SORU 7) Hayvan sahiplerinden neden fazla para alınmıştır? Hayvan sahiplerine fazladan ödedikleri paralar iade edilecek midir? Bu konuyla ilgili bir inceleme başlatılacak mıdır?

 CEVAP 7) Konu mahallinde Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından incelenmiş ve gerekli değerlendirme yapılmıştır.









Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli