Kuşcennetine yaban ördeği akını

Kuşcennetine yaban ördeği akını

100 BİN YABAN ÖRDEĞİ, TEPELİ PELİKAN VE KARABATAKLAR CENNET`TE KULUÇKAYA YATTI




KUŞ CENNETİ'NDE 100 BİN YABAN ÖRDEĞİ...


TEPELİ PELİKAN VE KARABATAKLAR KULUÇKAYA YATTI



Avrupa
Konseyi tarafından ‘A' sınıfı diplomaya layık görülen ve 255 türden 3 milyon kuşu barındıran dünyaca ünlü Manyas Kuşcenneti Milli Park'ta karabataklar ile koruma altında bulunan tepeli pelikanlar kuluçkaya yattı.

Kuş Cenneti Milli Parkın içinde bulunduğu Manyas Gölü'ndeki su seviyesinin yeterli olması nedeniyle kış dönemini geçirmek isteyen yaban ördekleri Manyas Kuş Cnneti'ne akın etti.


İyi bir kış dönemi geçiren yaban ördeklerinin de sayısı 1 ay önce yapılan sayıma göre yaklaşık 100 bin olarak belirlendi.

Kış aylarının sessizliğini 100 bin yaban ördeğin sesleriyle şenlendirdiği Kuş Cenneti'nde  Milli Park görevlileri tarafından göl suyu yükselmeden önce yapılan 29 yapay yuvada kuluçkaya yatan yaklaşık 170 tepeli pelikan ailesi de nisan ayınca çıkacak yavrularından sonra biraz daha çoğalacak.



Canlı olarak kuş gözlem kulesi ile kapalı devre televizyon sisteminden de tepeli pelikanların yuvalarında çiftleşme ve kuluçka dönemleri de ilgiyle izleniyor.


Milli Park'ta esas olarak nisan ve mayıs ayında gelen göçmen kuşlar gelmeden önce, şubat ayından itibaren doğal olarak göl suyu yükselerek kuşların yuva yapıp kuluçkaya yattığı söğüt ağaçlarının bulunduğu bölge emniyetli hale geliyor.

Toplam 64 hektarlık alana sahip olan, kuş topluluklarının barınağı olma özelliğe sahip Manyas Kuş Cenneti, 1959 yılında Bakanlar Kurulu tarafından A sınıfı diplomaya layık görüldü. Manyas Kuş Cenneti, Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alındı.












Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli