Kutluyoruz... "5 ARALIK"

Kutluyoruz...

Bandırma Kültür Platformu´n dan güne özel

/resimler/2018-12/5/0905364844756.jpg

Bugün 5 aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği çok önemli yıldönümü.Genç Cumhuriyetimizin kadınlarımızın yaşamını kökten değiştirecek önemli devrimlerinden biri.

1934 - Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı´nın tanınması.
Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanıyan Anayasa değişikliğinin kabulü.
8 Ekim 1934´de kabul edilen ve 5 Aralık 1934´de yürürlüğe giren son yasayla da kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı. Teşkilat-ı Esasiye Kanununun 10 ve 11. maddeleri değiştirilerek kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.
İsmet İnönü ve arkadaşları tarafından verilen ve seçim kanununda değişiklik yaparak, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan önerge TBMM´de kabul edildi.
- Atatürk´ün, Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınması üzerine bir notu:
"...Bu karar, Türk kadınına sosyal ve siyasî hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lâzım gelecektir. Türk kadını evdeki uygar yerini salâhiyetle almış, iş hayatının her safhasında başarılar göstermiştir. Siyasî hayatta Belediye seçimlerinde tecrübesini yapan Türk kadını, bu sefer de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Uygar memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salâhiyet ve liyakatle kullanacaktır. " 
Bu notla en mühim inkılâplardan birini anmış oluyoruz. 
Kadınlar, Türk Kurtuluş Savaşı´nın en önemli unsurlarından biriydi ve Mustafa Kemal, Cumhuriyet´in ilanından sonra ??kadın hareketi´´ne büyük önem verdi.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde İkinci Meşrutiyet sırasında başlayan kadın uyanışı, cumhuriyetle birlikte büyük bir ivme kazandı. Kadın hareketinin ve haklarının en büyük savunucusu ise, her öncü eylemde olduğu gibi, Mustafa Kemal´di.
Atatürk, kadınların siyasal örgütlenişini Kurtuluş Savaşı yıllarında destekliyordu. 1923 yılının yaz aylarında, daha Halk Fırkası ve Cumhuriyet kurulmadan ??Kadınlar Halk Fırkası´´ kurulmuştu. Bu siyasi örgüt, her açıdan Cumhuriyet hükümetlerine baskı yaparak kadın haklarının savunucusu oldu. Şubat 1924´te ??Türk Kadın Birliği´´ kuruldu, ama Türk kadınının çağdaş yasal haklara kavuşmaları, biraz zaman aldı.
Kaynak: ataturktoday.com

/resimler/2018-12/5/0916288451197.jpg



Anahtar Kelimeler: Kutluyoruz ARALIK
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli