Kyzikos kazıları sürüyor

Kyzikos kazıları sürüyor

Bu yıl ekipte mimar da var

Erdek ilçesi sınırları içinde yer alan Kyzikos ören yerindeki kazılar sürüyor.

19 Temmuz´da başlattıkları kazıları ödenek sıkıntısı çekilmediği takdirde eylül ayının ilk haftasına dek sürdürmek istediklerini belirten kazı ekibi başkanı, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğreti Üyesi Doç. Dr. Nurettin Koçhan, şu bilgiyi verdi:

"Bu yıl, ekibimizde 9 heyet üyesi, bir mimar, 10 öğrenci ve 8 işçi yer alıyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kazılarımızı Hadrianus Tapınağı´nın batı bölümünde sürdüreceğiz. Çünkü, önceki yıllarda yaptığımız kazılar sonucunda, büyük kireç kuyularına da rastladığımız doğu yönünü biliyoruz. Ancak, Ortaçağ´da yapılan ek yapıların da yer aldığı batısı, yani arkası hakkında tam bilgi sahibi değiliz. Bu nedenle geçen yılki gibi bu yıl da burada kazı yapacağız. Geçen yıllarda, ekibimizde mimar bulunmuyordu. Bu yıl, Erzurum´dan yanımızda getirdiğimiz mimar  Tuncer Çağrı Çakmur da bizimle birlikte çalışacak. Gerçi, araştırma yaptığımız Hadrianus Tapınağı ile ilgili olarak bizim de çizimlerimiz var ama işin uzmanı bir kişiden destek almayı uygun gördük."

/resimler/2016-7/25/1558598213151.jpg

Bu yılki kazılara Erdek Belediyesi´nin yanı sıra Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Büyükşehir Beelediye Başkanlığı´nın da destek vereceğini vurgulayan Doç. Dr. Koçhan, "Yıllardır kazı evimiz yok. Erdek Belediyesi, kazı evi yapacağı sözünü verdi. Bu arada en büyük sıkıntıyı, işçi bulmakta yaşıyoruz. Kazılarımızda çalıştırdığımız işçilerin eline günlük, net 55 lira veriyoruz. Hizmet alım yoluyla gerçekleştirdiğimiz bu kazılar sırasında, İş Güvenliği Yasası´na da bağlı olarak ödediğimiz sigortalarla bir işçinin, bize günlük maliyeti 100 lirayı aşıyor. Ancak işçiler, sigortayı düşünmeyerek, genellikle ellerine geçen paraya bakıp, kendisini vergisiz-sigortasız günlük 75 liraya çalıştıran işverenleri tercih edince işçi bulma zorluğu yaşıyoruz" dedi.   Önder BALIKÇI

/resimler/2016-7/25/1559245713660.jpg



Anahtar Kelimeler: Kyzikos kazıları sürüyor
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false