Kyzikos´un ziyaretçisi arttı.

Kyzikos´un ziyaretçisi arttı.

Kyzikos antik kentine ziyaretçi ilgisi arttı.

Erdek´e bağlı Düzler Mahallesi yakınında, Bandırma-Erdek karayolunun geçtiği bölgede, Kapıdağ Yarımadası´nın güney yamaçlarında yer alan Kyzikos antik kenti vatandaşların ilgisini çekiyor. Erdek´in 8 kilometre doğusunda bulunan ve ?Dünyanın Sekizinci Harikası? olarak bilinen Hadrian Tapınağı´nın da yer aldığı Kyzikos´u, özellikle hafta sonlarında gelen tarihe ve arkeolojiye meraklı vatandaşlar geziyor.

Kyzikos ören yerindeki ilk çalışma, 1951´li yıllarda, bir yıl süreyle Ordinaryüs Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından gerçekleştirildi. Ülkemizde ?arkeolojinin babası? olarak bilinen Akurgal´ın çalışmaları planlı kazılardan uzak, antik kenti tanımaya yönelikti.

Ören yerinde Hadrianus Tapınağı ağırlıklı ilk planlı ve düzenli kazı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yaylalı tarafından 1989-1996 yılları arasında gerçekleştirildi.

Ardından ara verilen kazı çalışmalarının ikinci dönemi, Prof. Dr. Yaylalı´nın ekibinde de yer alan Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Koçhan tarafından, 2006 yılında yeniden başlatıldı. Bu kazılar, yaz aylarında, Hadrian Tapınağı ağırlıklı sürdürülüyor. Önder BALIKÇI

/resimler/2018-11/8/0006375897697.jpg



Anahtar Kelimeler: Kyzikos ziyaretçisi arttı
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı