Lala Mustafa Paşa’nın diyarı PAŞALİMANI

Lala Mustafa Paşa’nın diyarı PAŞALİMANI

Paşalimanı adası geçmişin görkemli anıları ile avunuyor.

Mitolojik hikâyesine göre Osmanlı Paşası, Lala Mustafa Paşa 1570 yılında fet ettiği Kıbrıs seferinden dönerken yakalandığı hava muhalefetine, Paşalimanına sığınarak kurtulmuş.

O kışı Paşalimanında geçiren Lala Paşa adını verdiği hayat iksiri bu ada da insanların gelenekleriyle geçmişi geleceğe taşıyacak bir yaşam kurmalarını sağlamış.

Paşalimanında 452 yıldır süre gelen yaşam zaman zaman geçirdiği evrimlerle başka milletlere vatan olsa da 1919 da başlayan Cumhuriyet hareketinin 23 Nisan 1923’te Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak vatan kalması, 1924 te bu verimli toprakların mübadele yolu ile yaşanan değişimde önce Paşalimanı adası sakinlerinin atalarına, ardından 2 ve 3. Kuşak evlatlarına yurt olmuş.

Paşalimanı adası, ünlü Ada karası üzümü ve şarapçılıkta çok özel aromaya sahip bu üzümü işlemeye yönelik yatırımlar sadece ülkemiz ile sınırlı kalmayıp Fransa’ya uzanan ticaret hikâyesi ile üretimden, pazara önemli bir adres olmuş.

Paşalimanı’nın bu mitolojik hikâyesinden kendimizi tokatlayarak uyandırıp günü dönecek olursak neleri kaybettiğimizin hala farkında olmadığını anladık.

Paşalimanı adasının şarapçılığa yönelik üretimden pazara yönelik seyir defterinde dönemin İMF si gibi Osmanlı sarayına kredi musluklarını araladığı hikâyesini başka bir röportajımızda sizlere anlatacağız.

Yine günümüze dönecek olursak Paşalimanı kış aylarında 150-200 olan nüfusun yaz aylarında geri dönüşler ve yazlıkçı konuklarla birlikte 2 binlere ulaştığını görüyoruz.

Paşalimanı, tüm komşu köylerde olduğu gibi kış şartlarında ulaşımdan kaynaklanan ortak sorunları yaşayan, okulu, ebesi olmayıp, hastalarını Erdek veya Bandırma’ya ulaştırmakta bin bir güçlükle mücadele eden insanları diyarı olmayı sürdürüyor.

Paşalimanı Muhtarı Deniz Kıran, Okuduğu Üniversite’nin kendine sağladığı mütevazı kimlik altında beklentilerini açıklarken nezaket kurallarını aşmamaya özen gösteriyor.

Bir yolun yapılması için istediği paket taşlarının stoklarda bulunmadığı yanıtı karşısında başka mecralardan temin ettiği çimento ve kumların nasıl heba olduğunu anlatıyor.

Muhtar Deniz Kıran, Mahalle meydanını işgal eden Baski’nin başka yerde şantiye merkezi olmasına rağmen köy meydanını işgal etmesinin çaresizliğini yaşadıklarını anlatıyor.

Orman tarafından verilen yangın arasözünün rantabl kullanılamadığını, oysa adada bulunan 5 köy adına hiç olmazsa yaz aylarında bir itfaiye + müfrezesinin konuşlandırılması, boş parsellerde meydana gelen atık ve çöp dağlarının kaldırılması, Kış aylarında terk edilen sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve mama tedarikinde bulunulması, sinek mücadelesinin larva döneminde başlamasını, en önemlisi ise Adaya bir an önce imar getirilmesi olduğunu vurguladı.

Bandırma manşet olarak Paşalimanı’n da gerçekleştirdiğimiz haber programlarımızda yaşamsal ritmi çok yüksek olan Ada’da bu potansiyeli daha yüksek noktalara taşıma adına bir çaba olmazken, bir birine eklenen olumsuzluk zincirlerini kırmaya yerel olanakları ne gücü, nede kudreti var.

Bu arada Paşalimanı adasında 5 köyü bir birine bağlayan ulaşım ağında gerçekleştirilen asfaltlama çalışması vatandaştan teşekkür almayı ihmal etmiyor.

Köy meydanında park olarak kullanılmayı beklenen eski okul bahçesi, BASKİ nin işgalinden kurtulmayı bekliyor.

Kedi diyarı Paşalimanında tüm mahallelerin ortak sorunu kış aylarında aç kalan kedileri doyurmak.

Lala Mustafa Paşa camii, 500 yıllık geçmisi silinerek  Diyanet tarafından "PAŞALİMANI CAMİİ" olarak isim tahsihi yapılması Mitolojik öyküyü bilenlerin ruhunu zedeliyor.

Marmara mermeri vazo, göz nuru gibi küvez içinde sergileniyor.

Gülermisin, ağlarmısın 500 yıl, insanının, hayvanının susuzluğunu gidermiş Lala Mustafa Paşa çeşmesi 20. yy da suya hasret kalmış!!!

"COMPAGNIE VINOCOLE DE CONSTANTINOPLE FONDEE EN 1873"

(KONSTANTİNOP ŞARAP ŞİRKETİ 1873 YILINDA KURULDU)

çevirisini yaptığımız 1873 tarihli bu majiskül yazı karakterini aynı teknoleji ile yazacak imkanımız bugün yok.

DENİZ KIRAN, Bölgenin Üniversite mezunu tek Muhtarı, Paşalimanında geçmişten gelen çizgileri korumak, atalarından yadigar kalan gelenek ve görenekleri kendinden sonraki nesle taşımak, ve ada'nın kendine özgü otantik yapısını koruyarak adaya özgü üretimi arttırmak çabasında



Anahtar Kelimeler: Mustafa diyarı PAŞALİMANI
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı