Lefter Gözyaşlarıla uğurlandı.

Lefter Gözyaşlarıla uğurlandı.

Spor ve Siyaset dünyası bu cenazede buluştu.







Lefter Gözyaşlarıla uğurlandı.
Şükrü Saraçoğlu`nun çimlerinde basmadık alan bırakmayan Futbol`un Ordinaryüs `ü Efsane  Lefter Küçükandonyanis
bugün son kez geldiği Fenerbahçe stadının orta alanında spor ve kardeşlik anısına tüm ulusa ebedi veda etti.
Küçükandonyanis veda konuşmasını yapan torunu herkezi gözyaşına bogarken Saraçoğlu`nun Tribünlerinde sadece Fenerbahçeliler değil her takımın taraftarı vardı.
Yeşil sahaların beyefendi Fenerbahçe ve Milli takımın unutulmaz yıldızı şan ve şerefine yakışır törenle ebedi istirahatğahına defnedildi.

LEFTER KÜÇÜKANDONYADİS KİMDİR?
Fenerbahçenin efsane futbolcusu Ordinaryüs lakaplı Lefter Küçükandonyadis zatürre teşhisi ile kaldırıldığı hastanede hayata gözlerini yumdu.
Küçükandonyadis, rahatsızlığı nedeni ile geçtiğimiz günlerde Amerikan Hastanesine kaldırılmıştı. Zatürre teşhisi konulan Efsane futbolcu hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmıştı. Ancak 87 yaşındaki efsane isim akşam saatlerinde hayata gözlerini yumdu.

ORDİNARYÜS LEFTER KÜÇÜKANDONYADİS KİMDİR?
22 Aralık 1925 yılında doğan Lefter, Ordinaryüs lakaplı Türk eski futbolcu ve teknik direktör. Türk futbolunun gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak gösterilir.
Türk futbolunun en popüler futbolcusu olarak yıllarca alkışlanan Lefter, Fenerbahçe marşında da adı geçen sembol oyunculardandır. Fenerbahçe ile İstanbul Profesyonel Liginde 2, Türkiye Şampiyonasında 3 kere şampiyonluk yaşadı.
Kariyeri boyunca toplamda 832 gol atarak rekor kırmıştır. 13 Ocak 2012 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Tedavi gördüğü Amerikan Hastanesinden yapılan açıklamada 87 yaşındaki Lefterin Ağır zatürreye bağlı kalp yetmezliğinden vefat ettiği belirtildi.


LEFTER KÜÇÜKANDONYADİSİN KARİYERİ
1925te, Rum bir balıkçıyla Türk bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Futbola Büyükadada başladı. Taksim Spor Kulübünde yetişti.
Taksim Kulübü yöneticileri kendisine lisans çıkartabilmek için 1941de mahkeme kararıyla yaşını büyüttüler. Ancak bu sayede takımda oynayabildi.
2 yıl Taksim takımında yer aldı. 1943te askere gitti, 4 yıl süren askerlikten sonra 1947de İstanbula döndü, Fenerbahçe kulübüne girdi.
1964e kadar Fenerbahçe forması altında top koşturdu. İstanbul Ligi 1953-54 sezonunda gol
kralı oldu.
Bu süre içinde 1 yıl İtalyanın ACF Fiorentina ve 1 yıl da Fransanın OGC Nice takımında oynadı. Yurtdışında da başarılı futboluyla ün yaptı.
Türk futbolunun efsaneleşen isimlerinden biri olarak tanındı. Golcülüğünden ötürü Ver Leftere, yaz deftere! sloganı onun için çıktı.
Futboldaki ustalığından ötürü Ordinaryüs sıfatıyla anıldı. Örnek bir profesyonel olan Lefter, golleri ve gole çevirdiği penaltı atışları ile de Fenerbahçeli taraftarların gözbebeği olduğunu ispatladı.



Futbol yaşamında toplam 50 kez milli formayı giydi (46 kez A, 1 kez B, 3 kez 21 yaş altı). 1954 FIFA Dünya Kupasında forma giyen Lefter turnuvada 2 de gol attı.
Türk futbolunda 50. Milli Maç altın madalyasını alan ilk futbolcu oldu. Milli takım formasıyla attığı 21 golle en çok gol atan milli oyuncu unvanını uzun yıllar elinde tuttu, 9 kez de milli takım kaptanlığını yaptı. Fenerbahçe forması altında 615 maç oynadı.


TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİ
Lefter, 1964te futbolu bıraktıktan sonra Yunanistanın Egaleo, Güney Afrikanın Johannesburg takımlarında futbolcu ve antrenör olarak yer aldı.
Daha sonra Samsunspor, Orduspor, Mersin İdman Yurdu ve Bolusporda teknik direktörlük yaptı. Antrenörlük kariyerinden sonra da bir süre spor yazarlığı yaptı.


1966-1967 sezonunda 2. Ligde mücadele eden Mersin İdman Yurdu takımının başındaydı. Mersin İdman Yurdu o sezon Osman Arpacıoğlunun attığı 23 golle şampiyon olarak ilk kez 1. Lige yükselmiştir.
O sezon 17 takımlı ligde oynadığı 32 maçta 63 gol atan Kırmızı-lacivertliler rekor puanla 1. Lige ilk kez merhaba dediler.
3 çocuk sahibi olan Lefterin 3 Mayıs 2009da Kadıköyde Kuşdili Parkına heykeli dikilmişti.










Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı