MANEVİYAT İKLİMİ; ÜÇ AYLAR

MANEVİYAT İKLİMİ; ÜÇ AYLAR

Müftü Cahit Çetin Üç aylarla ilgili olarak açıklamada bulundu




MANEVİYAT İKLİMİ; ÜÇ AYLAR


Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi, İmkân ve fırsat mevsimi üç aylara girmiş bulunmaktayız. Recep, Şaban Ramazan aylarından oluşan üç aylar, günah ve kusurlarımızdan arınmak için Cenabı Hakkın bize verdiği büyük ihsan ve ikramlardır.

Üç aylar iman heyecanımızı tazeler, manevi hayatımızı yeniden canlandırır. Bu aylar vesilesiyle müminler manevi bir eğitime tabi tutulur. Bu eğitim eline, diline, gözüne, kalbine sahip olma eğitimidir. Üç aylar hayat muhasebesini yapmaya, ömrümüze hayırlı ameller katmaya vesile olmalıdır. Bu kutlu zamana Allah(c.c)'ın rızasını kazanmak gayretiyle başlayalım. Böylece bu günler Allah(c.c) katında makbul olacak amellerimiz için bir milat olsun.

Üç ayların önemini arttıran özelliklerden biri de mübarek gecelerin bu aylarda toplanmasıdır. Regaib ve Miraç geceleri Recep ayını, Berat gecesi Şaban ayını, 1000 aydan kıymetli Kadir gecesi Ramazan ayını taçlandırmış, bu ayların bereket ve rahmetini zirveye taşımıştır. Bizler bu değerli zaman dilimlerinden azami şekilde istifade edelim. İhtiraslarımızı dizginleyip menfaat ve çekişmelerden uzak duralım. Nefsimizin ve şeytanın tasallutundan azade olalım. İnsani ve ahlaki güzelliklerle donanmak için nefsimizi terbiye edelim. Kendimiz, ailemiz, akraba, dostlarımız, bütün müminler ve tüm insanlığın sağlık sıhhat ve selameti için dualar edelim. Allah(c.c)'ın sınırsız rahmet ve ikramından isteyelim. Zira bu günler duaların makbul olduğu zamanlardır.

Recep ve Şaban ayının başka bir önemi, bizleri ruhen ve bedenen Ramazan'a hazırlamasıdır. Bu sebeple Resûl-i Ekrem (sas), Recep ayı girdiğinde, Allah'ım! Recep ve Şaban'ı hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan'a ulaştır!” diye dua etmiştir.

Güzel bir sözde şöyle denir: yıl bir ağaç gibidir, Recep ayı ağacın yapraklarının, Şaban ayı dallarının, Ramazan ayı da meyvelerinin yetişip olgunlaştığı aydır. Müminler ise o meyvelerin toplayıcılarıdır.” Allahın af ve mağfiretinin kendisine müracaat eden herkesi kuşattığı bu zaman diliminde bizlerde hayırlı amellerimizle ahiret azığımızı toplamaya gayret göstermeliyiz.

İçinde bulunduğumuz üç aylar ve idrak edeceğimiz mübarek kandillerin tüm İslam alemine ve bütün insanlığa huzur barış ve esenlik getirmesini, bu aylarda yapacağımız ibadet, dua ve niyazların kabul olmasını bizleri nimetleriyle kuşatan yüce rabbimizden temenni ediyorum. Allah (c.c) Recep ve Şaban ayımızı mubarek kılsın, bizi Ramazanı Şerif'e ulaştırsın.

Cahit ÇETİN
İlçe Müftüsü









Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı