Manyas, Cumhuriyet'te geleneksel Çven Çvena Şenliği

Manyas, Cumhuriyet

Manyas, Kırsal Cumhuriyet Mahallesi’nde11. Geleneksel Çven Çvena Gürcü Şenliği yapıldı.

Manyas İlçesi Cumhuriyet kırsal Mahallesi’nde Geleneksel Gürcü Şenliği’nin 11. si yapıldı. 
Gürcü Şenliği’ne Gürcistan Büyükelçisi Giorgi Janjgav'nın da katılımı ile etkinlik gece boyunca devam etti. 


1880'li yıllar da Kafkasya'dan gelen Gürcü vatandaşların yerleştiği Sultaniye Köyü daha sonra, Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte Cumhuriyet adını aldı. 
Cumhuriyet Köyü Kalkındırma, Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği tarafından ilki 2010 yılında Çven Çvena (Biz Bize) adı altında yapılan ve pandemi nedeniyle 3 yıl ara verilen şenliğin 11. yılına derneğin davetlisi olarak Gürcistan'ın Türkiye Büyükelçisi Giorgi Jangjav ile Manyas Kaymakamı Koray Çelik, Belediye Başkanı Tancan Barcin, çevre il ve ilçelerden Gürcü kökenli vatandaşlar ve mahalle halkı katıldı. 


Büyükelçi Giorgi Jangjav yaptığı kısa konuşma da Türk milletinin Kurban Bayramı’nı kutlarken, böylesi bir etkinliğe kendisini davet eden dernek yönetimine teşekkür etti. 
Manyas Belediye Başkanı Tancan Barcin, gecede yaptığı konuşmada “Mahalle halkımızın bu tür adet ve geleneklerini gençlere, geleceğe taşımaları açısından önemli buluyorum ve kendilerini kutluyorum, burada onlarla birlikte olmaktan da çok mutluyum.” dedi. 
Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Didem Coşkun ise "Çok katılımlı bir şenlik yaşıyoruz, çok güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Dilimizi yaşatmaya çalışıyoruz, şenlik dolayısıyla bir birimizi görüyoruz, özlem çekenler özlem gideriyorlar. Öğrencilerimize burslar veriyoruz. Burada hem kültürel hem bilimsel anlam da çalışmalar yapıyoruz. Türkiye ile Gürcistan arasında iyi bir köprü oluşturuyoruz. Burada yerel şair ve yazarlarımız söyleşi gerçekleştirdi, köyümüz halkından gençlerimiz şarkılar söylediler. Geleneksel Bişi ve Manyas kelle peyniri ikramımız oldu.” diye konuştu. 
Akşam saatlerinde dernek binasının bulunduğu bahçe de başlayan Gürcü Şenliği Çven Çvena Gürcüce şarkılar, halk dansları ve yerel sanatçıların şarkıları  ile gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti. (Kaynak Manyas'ın Sesi) 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı