Manyas Ovası suyuna kavuştu

Manyas Ovası suyuna kavuştu

MANYAS BARAJI REGÜLATÖRÜ ve SULAMA SEZON AÇILIŞI YAPILDI.

Süleyman Özaydın- MANYAS

Manyas Barajı sulama regülatörü ve 2014 sulama sezonu açılışı gerçekleştirildi.

Manyas Barajı 2.merhale projesi baraj regülatörü ve 2014 sulama sezonu açılışında konuşan DSİ 25.Bölge Müdürü Erol Şenöz yaptığı konuşmada, projede sulama, enerji, taşkın, Manyas Gölünde ki su seviyesini kontrolde tutma amaçlarının bulunduğunu belirterek, Manyas Barajı inşaatının tamamlandığını, enerji üretiminin de başladığını açıkladı. Manyas Barajında sağ sahil sulama projesi ile toplam 108 bin dekar ,sol sahil projesi  ile birlikte ise 370 bin dekar alanın yılda 46.500 KW/Saat  enerji üreteceğini söyledi. Regülatörden 45 km. uzunluğunda ana kanal ile suyun taşındığını vurgulayan Şenöz "Şu anda Türkiye’nin en büyük regülatörü 173 metre genişliğinde,7 metre yüksekliğinde olup 33 adet kapak bulunmaktadır. Toplam maliyeti 18 milyon TL. dir. Manyas Barajının 2014 fiyatlarına göre maliyeti ise 264 milyon liradır." dedi.

Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur ise, Türkiye`nin en büyük regülatörünün açılışının yapıldığını "2006 yılında Manyas Barajına gittiğimizde iki tane derivasyon tüneli vardı, Manyas barajı Atatürk  Barajının 3/2 si büyüklüğündedir. Baraj 35 km. mesafedeki Balya ilçesine kadar gitmektedir. Yatırımlar Balıkesir`imiz de devam ediyor, tarımsal sulama sıkıntımız sona erecektir." diye konuştu.

 Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ise konuşmasında, Balıkesir 14.300 km. kare araziye sahip, bunun 3/1 tarım arazisi, sulanabilir tarım arazisi ise 1600 km. kare olduğunu belirterek "Balıkesir`de sulanmadık alan kalmayacak, tabikî su hayat, eğer bir araziyi sulayabiliyorsak,suyu,yönetebiliyorsak iyi bir verim alırız. Hükümetimizin son on yılda Balıkesir`imize yaptığı yatırım 1.2 milyar TL. dir. DSİ Genel Müdürlüğümüz Dünya`da ki saygın kuruluşlardan biridir." dedi.

Manyas Barajı sağ sahil sulama projesi inşaatının sürdüğü bu nedenle bu yaz 10 bin dekar alanın sulanabileceği açıklandı. Açılışa Gönen Kaymakamı Hüseyin Parlak, Manyas Kaymakamı Mehmet Erdem, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Türkiye Sulama Birlikleri Genel Başkanı Bülent Can, Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçin, Sulama Birliği Başkanı Hasan Kahraman, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

 



  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı