MANYAS’TA AYÇİÇEĞİ HASADI BAŞLADI.

MANYAS’TA AYÇİÇEĞİ HASADI BAŞLADI.

Manyas'ta ayçiçeği hasadı başlarken, elde edilen verim ve açıklanan fiyatlar çiftçinin yüzünü güldürdü.

Manyas'ta geçen yıla göre ekim alanı % 50 civarlarında artış gösteren ayçiçeği bu yıl yaklaşık 30 bin dekar alan da ekildi.

Ülkemizin en büyük ayçiçeği alıcısı olan Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Kooperatifinin ayçiçeği fiyatlarını yağ oranlarına göre ton bazında 12.000-13.800 lira olarak belirlemesi sonrası, serbest piyasada tüccarın ton bazında 9.000 lira, Tarım Kredi Kooperatiflerin ise 10.400 lira fiyat uygulaması ayçiçeği üreticilerini Yağlı Tohumlar Kooperatifine yöneltti.

Ancak her yıl ayçiçeği için Yağlı Tohumlar Kooperatifine üreticilerin rekolte beyannameleri vermeleri gerektiğini belirten Manyas Yağlı Tohumlar Kooperatif Başkanı Sadettin Kalpakçı, Trakya Birlik Üst Yönetimince her yıl sağlıklı bir planlama yapılabilmesi için kooperatifler bazında rekolte beyannamesi zorunluluğu olduğunu açıklayarak "Bize bu yıl 226 ortağımız rekolte beyannamesi verdi, piyasanın üzerinde bir fiyat uyguladığımız için bize ortak olmayan üreticilerimiz ortak olalım diye geliyorlar. Ama bu şu anda mümkün değil, rekolte beyannamesi verilmeden önce olsaydı bu talepleri geri çevirmezdik. Artık planlama yapıldığı için gönlümüz buna el vermese de ortak kabul etmiyoruz. Biz defalarca çiftçilerimize ortak olmaları çağrısında bulunduk. Şu anda verim oranı ortalama 250-300 kgr. Aralığında seyrediyor. Bilindiği gibi % 40 yağ bazlı ayçiçeği için 12.000 Ton/TL ve en yüksekte % 50 yağ oranlı ayçiçeği için ise 13.800 Ton/TL uygulanıyor. Manyas ilçe genelinde ortalama yağ oranının % 45-46 aralığında oluştuğu açıklandı.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı