"Marmara Fay´ı, İstanbul´u da, Bandırma´yı da etkiler."

Jeoloji mühendisleri Odası, Fayların unutulmaması uyarısında bulundu.

Jeoloji mühendisleri ile bir araya gelen Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er Türkiye´nin ve Bandırma´nın depremselliği konusunda açıklamalar yaparak, alınması gereken önlemleri sıraladı.

Bandırma´nın Türkiye´nin en önemli deprem kuşağı üzerinde bulunduğuna işaret eden Er ? Bandırma, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova Türkiye´nin en önemli deprem kuşaklarının üzerinde bulunmakta.?dedi. Harita üzerinden de bilgiler vererek Kuzey Anadolu fay hattında oluşabilecek bir enerji boşalmasının İstanbul´u etkileyeceğinin altını çizen Engin Er? Kuzey Anadolu üç koldan devam etmekte; kuzey kolu, orta kolu ve güney kolu. Türkiye´nin gündeminde olan bu fay hattıdır. Burada oluşabilecek bir enerji boşalımından İstanbul etkilenecektir. Bu fay hattı dünyada sayılı fay hatlarından bir tanesidir. Bu fay hattı üzerinde 1766 bir deprem oluyor ve Avrupa Avusturya dahi bu depremin etkisiyle sarsılıyor. Bu depremde İstanbul´da yaşayan 40 kişiden biri hayatını kaybediyor. Kuzey Anadolu fay hattının orta kolu var. Gemlikten başlayıp Bandırma´ya devam eden bir fay hattımız var. Bandırma fayı Edincik fayı diyerekten devam ediyor. Bu faylar 1964´te 7.0 büyüklüğünde Manyas fayı üzerinde bir deprem olmuştur.1953 yılında da 7.2 büyüklüğünde bir depremdir. 17 Ağustos depremini oluşturan büyüklüğe yaklaşık bir depremdir. Orada binlerce insanın hayatını alan bu depremin Bandırma Tarafından da önemsenmesi gerekmektedir.?diye konuştu.

/resimler/2017-5/2/1418575843945.jpg

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR DEPREM KUŞAĞINDA

Depremleri durdurmanın bir tane yolu olduğu ancak mantodaki ısıyı kaldırmak ile depremlerin önüne geçilebileceğini aktaran Başkan Er ?Mantodaki ısıyı durduramayız zaten bunu yaparsak hayat biter. Bu ısı var olduğu sürece hareket devam edecektir. Bu depremlerin oluşmasının sebebi de Kuzey Anadolu fay hattının altındaki bölgenin her yıl 1,5- 2 santimetre civarında güney batıya hareket etmesi neticesindedir. Bu bölgemiz İstanbul´dan farklı olarak Ege Bölgesine geldiğinde kuzey- güney yönlü bir açılımdan daha etkilenmekte. Burası hem 1,5-2 santim hareket etmekte hem de kuzey- güney yönlü açılımın etkisi altında kalmaktadır. Dolayısıyla Bandırma´nın çok hassas bil bölgede olduğunu söylemeye çalışalım? dedi.

Deprem konusunda yapılması gerekenleri de sıralayan Engin Er ?Çevre düzeni planlarımızda öncelikle doğal afetleri işlememiz lazım. Mikro bölgeleme yapmamız lazım. Yapılan bu çalışmalarında arazide uygunluğunu mutlak surette kontrol etmemiz lazım.?diye konuştu.

/resimler/2017-5/2/1419286938292.jpg



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı