Marmara ve Bursa´ya deprem uyarısı!

Marmara ve Bursa´ya deprem uyarısı!

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: ?Bursa´daki fay hattında hareketlenme ihtimalleri arttı?

 

Deprem araştırmaları ile tanınan Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Bölgesi´nde son gerçekleşen depremlerin hoş olmayan ve algılanması zor işaretler verdiğini belirtti.

1855 Bursa depremi sonrası beklenen yeni hareketlenme ihtimalinin de giderek arttığına dikkat çeken Gündoğdu, ?Hemen deprem olacak demiyoruz ama değişik, algılanması zor işaretler görüyoruz. Deprem olmadan gerekenleri söylüyoruz. Deprem gerçekleştikten sonra bunları konuşmanın yararı yok. Yöneticilerin bilimsel çalışmalara kulak vermesi ve gerekeni yapması gerekir? dedi.

Tarihsel bilgiler ve elde edilen gözlemlerin, 11855 sonrası Bursa´da yeniden bir hareketlenme ihtimalini artırdığına işaret eden Gündoğdu, ?Nilüfer Belediyesi ile yapılan çalışmalar sonucu bugün, Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları sayısında 22´ye ulaştık. Parametre ve değişkenleri ölçüyoruz. Şu ana kadar büyük deprem izlerine rastlamadık. Bu proje geliştirilmeye ve sürdürebilirliğe açık. Bu projeyi Marmara ve Bursa´da geliştirmek istiyoruz. Bursa´yı kontrol edebilmek için Büyükşehir ve diğer merkez ilçe belediyelerinin de destekleri olsaydı, bugün, 1855 Bursa Depremi´nin gerçekleştiği alüvyonun altını kontrol etmiş olacaktık? diye konuştu.

Asıl hedefin depremi önceden belirlemek olması gerektiğinin altını çizen Gündoğdu, şunları söyledi:

?Diğer amacımız, fayın tam yönünü ve hareketlerini izleyebilmektir. Bursa, giderek gelişiyor, büyüyor ve risk artıyor. Gözlemlerimiz ve tarihsel bilgiler, bu depremin 150 yılda bir tekrarlanma ihtimalinin fazla olduğunu gösteriyor. Fayın nerede ve ne kadar boyu olduğunu bilmek gerekir.?

Bursa´daki diğer belediyelerin de ellerini taşın altına koymaları gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, ?Buradaki tehlikeyi en aza indirecek plânlamaları tüm kurumlar ortak akılla yapmalı? diye konuştu.

 



Anahtar Kelimeler: Marmara Bursa deprem uyarısı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false