Marmara Adası Edebiyat Günleri

Marmara Adası Edebiyat Günleri

Marmara Adası’nda, 5-6-7 Ağustos 2022 tarihleri arasında “Edebiyat Günleri” gerçekleşecek.

Marmara Adası’nda, 5-6-7 Ağustos 2022 tarihleri arasında “Edebiyat Günleri” gerçekleşecek.

Adayı seven, ada için emek veren Marmara Adası Dostları, Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma Derneği ve Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği’nin ortak çalışmaları, adalı gönüllerin katkıları ve Marmara Adalar Belediyesi desteğiyle ilk kez düzenlenecek “Edebiyat” günlerine ülkemizin tanınmış edebiyatçıları katılacak.

Bu edebiyatçılar arasında Ahmet Ümit, Aslı Perker, Barış Müstecaplıoğlu, Fuat Sevimay, Gaye Boralıoğlu, H. Can Yücel, İnci Aral, İsmet Değirmenci, Müge İplikçioğlu, Orhan Alkaya, Oya Baydar, Pelin Batu, Saba Altınsoy, Tuna Kiremitçi ve Turhan Günay da bulunuyor.

Öte yandan, Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Doğan Hızlan, Marmara Adası’ndaki etkinlik ile ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:

“Marmara Adası, 1950’lrde, 1960’larda en önemli edebiyatçıların, yazarların, sanatçıların gözde mekânıydı. Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat, Yaşar Kemal, Fethi Naci, Edip Cansever, Tomris Uyar, Arif Damar’a pek çok yazar, adadan geçenlerden sadece birkaçı. O günlerdeki doğal güzellikleri, denizi, açık yürekli insanları, balıkçıları, denizcileri ile Marmara Adası, yazarların tatillerini geçirmekle kalmayıp, eserlerine de ilham veren bir yerdi.

Zamanlar değişti, tatil yerleri Ege kıyılarına kaydı. 80’lerden sonra bu edebiyat atmosferi giderek dağıldı.

Şimdi Marmara’yı günlerin havasına yeniden kavuşturmak hayaliyle yola çıkılıyor. Değerli yazar ve şairlerin katılımıyla Marmara Adası Edebiyat Günleri 5-6-7 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Üç gün boyunca yazarlar, şairler, edebiyatçılar çeşitli etkinliklerde Marmara Adası halkıyla ve adayı ziyaret edenlerle buluşacak.

Marmara Adası Edebiyat Günleri, adayı seven, ada için emek veren Marmara Adası Dostları, Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma Derneği ve Gündoğdu Güzelleştirme Derneği’nin ortak çalışmaları, adalı gönüllülerin katkıları ve Marmara Adalar Belediyesi’nin desteği ile ilk kez düzenlenecek. Edebiyat Günleri, kurumların, destekçilerin ve düzenleme kurulunun çabasını aşan bir emeğin ürünü. Uzun yıllar sürmesi, umulan bir geleneğin başlaması, Marmara imecesi ile mümkün oldu.

Etkinliğin posteri ve logosu ise Marmara Adası’nda yaşayan değerli şair ve ressam İsmet Değirmencioğlu imzasını taşıyor.

Yaşar Kemal’in “Karıncanın Su İçtiği” romanına, Samih Rıfat’ın “Ada”sına, Yaman Koray’ın “Büyük Orfoz”una ilham veren, bugün de hikâyelere, romanlara konu olan Marmara Adası’nda edebiyat geleneğinin sürdürülmesi çabasının bir geleneğe dönüşeceğini sanatçılar söylüyor.”

YENİ BİR EDEBİYAT COŞKUSU

Esengül Turan’ın konuşmasıyla başlayacak edebiyat günleri etkinliklerinin moderatörlüklerini Adil Çamur, Nermin Mollaoğlu ve Nevzat Ekmekçi üstlenecek.

Etkinliklerin posteri ve logosu ise şair ve ressam İsmet Değirmenci tarafından hazırlandı.

Etkinlikle ilgili yapılan açıklamada, “Marmara Adası, 1950 ve 60’larda Edip Cansever, Melih Cevdet, Oktay Rıfat, Yaşar Kemal ve daha birçok değerli yazarımıza ev sahipliği yaptı. Yazarları sadece büyülemekte kalmadı, eserlerine de bol bol esin kaynağı oldu. 1980’lerden sonra ise yazarların tatil planları için Ege kıyılarını tercih etmesiyle Marmara Adası’ndaki edebiyat coşkusu giderek azaldı. 5-6-7 Ağustos tarihlerinde, edebiyatımızdan yazarlar ve şairler, bu coşkuyu zinde tutmak, Marmara Adası’nın o eski atmosferini tekrardan canlandırmak için bir araya geliyor. Üç gün sürecek Marmara Adası Edebiyat Günleri çeşitli etkinliklerle maziyi canlandıracak” denildi.



Anahtar Kelimeler: Marmara Adası Edebiyat Günleri
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı