Marmara bölgesi için deprem uyarısı

Marmara bölgesi için deprem uyarısı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, “Marmara Denizi’nin içinde bir sismik boşluk var.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, “Marmara Denizi’nin içinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık 130 kilometrelik bir uzaklıktan söz ediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji birikmeye devam ediyor. Bu fayın tek parçada mı, 2 parçada mı kırılacağı tabii bir soru işareti ama bu coğrafyada 7’nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık” dedi.

Bu konuda binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak farklı sonuçlar elde edildiğine dikkati çeken Özener, şunları söyledi:

“Bazı bilim insanlarına göre deprem çok yakında, belki 1-2 yıl içinde olacak, kimine göre 30 yıl daha olmayabilir, kimine göre ise 50 yıl olmayabilir. Ama biliyoruz ki burada bir deprem olacak. Biz daha çok ne zaman olacağına değil, bizim ne kadar hazır olduğumuza odaklanmalı ve bunun çarelerini aramalıyız.”

Marmara Denizi’ndeki depren periyotlarını da değerlendiren Özener, “Marmara’da 250 yıllık periyotlardan söz ediliyor. Artı-eksi 25-30 yıl farklar veren bilimsel çalışmalar bulunuyor. Bu verilere baktığımızda Marmara depreminin çok çok uzak olduğunu söyleyemeyiz. Yani önümüzde bir 100 yıl daha yok. Belki 10 saniye sonra da bu depremi yaşayabiliriz, belki 20 yıl sonra da olabilir. Bunu zamana bağlamak doğru değil. Bunu bilim insanları, bizler tartışalım ama vatandaşlarımız lütfen tartışmasın. Yarın deprem olacakmış gibi psikolojinizi bozmayın ama elinizden geldiğince hazır olun.”



Anahtar Kelimeler: Marmara bölgesi deprem uyarısı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı