Marmara Denizi’ni korumak için güç birliği

Marmara Denizi’ni korumak için güç birliği

Marmara Denizi’ni kirlilikten kurtarma çalışmalarında örgütsel çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda, “Kaybedecek zaman yok, dayanışma ile Marmara Denizi’ni iyileştirebiliriz” diyen Marmaralı sivil toplum kuruluşları, uzmanlar, bilim insanları, sanatçılar, “Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı” etrafında bir araya gelerek karşı karşıya bulunulan bu çevre ve yaşam krizi konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesini ve Marmara Denizi’nin kurtarılması için çabaların çoğalmasını hedefliyor.

İstanbul adalarında faaliyet gösteren Adalar Vakfı, Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği, Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği, Avşa Otel-Motel-Apart ve Pansiyoncular Derneği, Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma Derneği, Topağaç Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği, Çanakkale’da faaliyet gösteren Troya Çevre Derneği, 2021’de görülen müsilajın hemen ertesinde bir araya gelerek, bir Avrupa Birliği projesi olan “CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı” tarafından finanse edilen “Adaları ve Boğazları ile Marmara Kültürleri Ağı”nın kuruluşunun ilk adımını attı. İstanbul adalarında faaliyet gösteren Deniz Yaşamını Koruma Derneği(DYK) ve Türkiye çapında çalışan Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği(SUFOD) ile Kültür Mirasını Koruma Derneği’nin(KMKD) daha proje yazım aşamasında katılımıyla bu ağ büyümeye başladı.

Hedef, “Ağ”ı tüm Marmara kıyı yerleşimlerinde genişletmek ve Marmara üzerinde çalışan tüm uzmanlık kurumları, üniversiteler ve kültür-sanat aktörleriyle ilişkilendirmek şeklinde açıklandı.

Ağ, prosedürsel bir üyeliğe dayanmıyor. Katkıda bulunabilecek herkese ve her kuruma hiyerarşik olmayan bir iletişim ve işbirliği alanı açmaya özen gösteriliyor. Her kişi ve kurumun Marmara ile ilgili çalışmalarına değer veriliyor ve ağın, web sitesinde, sosyal medya iletişim kanallarında görünür kılınması hedefleniyor.

Belirlenen hedef doğrultusunda, kısa süre içinde çok önemli adımlar atıldığına dikkat çekilerek, buluşmaların gerçekleştiği ve gerçekleşeceğine işaret ediliyor. Marmara Denizi’nin korunması için ortaya konulan tüm girişimler, sorumluluk hissedenler, bilgi paylaşımı, kamuoyu ile iletişim ve hedefe erişim için güçlerin birleştirilmesinin ve işbirliğinin önemine vurgu yapıyor.

Avrupa Birliği CultureCİVİC Kültür ve Sanat Destek Fonu’nun destek süresi bir yıl olmakla birlikte bu ağın hedeflenen amaç gerçekleşinceye kadar, yani Marmara Denizi iyileşinceye kadar gelişmeye, büyümeye devam edeceği belirtiliyor.

“Ağ’da kim var?” sorusunun yanıtına gelince.

Ağ’ın katılımcıları ise şöyle:

Adalar Vakfı, Marmara Adaları Kültür ve Dayanışma Derneği (MARMADER), Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği, Gündoğdu Köyünü Güzelleştirme İmar ve Kalkındırma Sosyal Dayanışmayı Sağlama Derneği, Topağaç Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, Avşa Otel, Motel, Apart ve Pansiyoncular Derneği, Troya Çevre Derneği, Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYK), Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği, Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD)  



Anahtar Kelimeler: Marmara Denizi’ korumak birliği
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı