Marmara’da ışıkla avcılık yasaklandı

Marmara’da ışıkla avcılık yasaklandı

Su Ürünleri Yasası’nda yeni değişiklikler

İçişleri Bakanlığı’na bağlı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, “Su Ürünleri Kanunu”nda önemli değişikler yaptı.

Denizlerde ve iç sularda bulunan bitkiler ve hayvanlar ile bunların yumurtalarının korunması, istihsali ve kontrolüne ilişkin konuları düzenleyen 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nda değişiklik yapan “7191 sayılı Su Ürenleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 22 Kasım 2019 tarihli ve 30956 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenleme, “Su Ürünleri Kanunu”nda önemli değişiklikler getirdi.

MARMARA’DA IŞIKLA AVCILIK YASAKLANDI

Yeni düzenlemeye göre, yaklaşık üç yıl önce izin verilen Marmara Denizi’nde ışıkla avlanma tamamen yasaklandı. İstismar edilmesi ve balıkçılar tarafından belirli kıstaslara uyulmaması nedeniyle tamamen yasaklanan ışıkla avlanmaya uymayan teknelere 50 bin lira ceza verilecek.

KAÇAKÇILIK ÖNLENECEK

Değişiklik, deniz patlıcanı, akivadis gibi iç piyasada rağbet görmeyen su ürünlerinin kaçak yollardan gönderilmesinin önüne geçilmesini de amaçlıyor. Bu konudaki değişikliğe, “Kaynakların korunması amacıyla su ürünlerinin yurt dışına çıkarılması ve canlı olarak yurt içine sokulması izne tabidir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul, esas ve istisnalar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir” ifadesi getirildi.

KAÇAK AVCILIKLA MÜCADELE

Balıkçı gemisi niteliği taşımayan, gemi avlanma ruhsat tezkeresi bulunmayan gemiler ile su ürünleri avcılığının önüne geçilmesi amacıyla, kaçak avcılıkla mücadele kapsamında zorunlu kılınan ruhsat tezkeresi almadan gırgır ağları veya orta su trolü ya da dip trolü, algarna gibi dip sürütme av araçları kullanılarak ya da dalarak ticari avcılık yapılması durumunda ise ilk belirlemede gemi hariç istihsal vasıtalarına, kabahatin tekrarında ise istihsal vasıtalarına el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilecek.

Kanunun idari yaptırımları da güncel miktarlar dikkate alınarak yeniden düzenlendi. Yasa dışı su ürünleri avcılığında gemi sahibi ve donatanın öncelikli olarak sorumlu tutulmaya çalışılması amacıyla gemide bulunan kişilere ve gemiye farklı idari yaptırım tutarları getirildi. İç sular, Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında trol ile su ürünleri avcılığı yapılması durumunda kişilere 10 bin lira, gemi sahip ve donatanlarına 20 bin lira ceza yaptırımı uygulanarak istihsal olunan su ürünleri ve istihsal  vasıtalarına el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verileceği ve fiilin iki yıl içinde tekrarı durumunda kullanılan gemilerin sahip ve donatanlarına bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası verileceği ve istihsal olunan su ürünleri ile istihsal vasıtalarına el konularak müsaderesine karar verileceği açıklandı.

HAPİS CEZASI VAR

Yeni kanunla, Marmara Denizi ve Boğazlarda trol avcılığı ile “Kaynakların korunması amacıyla su ürünlerinin yurt dışına çıkarılması ve canlı olarak yurt içine sokulması izne tabidir” hükmünün uygulanmasında fiilin tekrarı durumunda hapis cezası getirildi.

Kanundaki yeni düzenlemeler gereği için Jandarma Genel Komutanlığına, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Sahil Güvenlik Komutanlığına ve 81 ilin valiliğine, bilgi için Tarım ve Orman Bakanlığına bildirildi.



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu