MATLI’dan hayvancılığa büyük destek

MATLI’dan hayvancılığa büyük destek

Türkiye’nin önde gelen hayvan yemi üreticilerinden MATLI, yeni yatırımlarda bulunarak kendisini sürekli yeniliyor.

Türkiye’nin önde gelen hayvan yemi üreticilerinden MATLI, yeni yatırımlarda bulunarak kendisini sürekli yeniliyor.

ÖMER MATLI AKADEMİ HAYVANCILIK ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ

Ülkemizde yeni yem çeşitlerinin ortaya çıkartılmasına bilimsel çalışmalar çerçevesinde yön vermek, büyükbaş ve küçükbaş hayvan işletmelerinin yatırımcı, yönetici ve tüm çalışanlarının hayvan bakım, besleme, sağlık ve genel yönetim ile ilgili konularında bilinçlenmesini sağlamak, bu yapıların kârlı birer işletme durumuna getirilmesine ve sahada ortaya çıkan bakım ve besleme kaynaklı sorunların çözümüne katkıda bulunmak amacıyla 2006 yılında, kurucusunun adını taşıyan “Ömer Matlı Akademi Hayvancılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi” de sektörün hizmetinde önemli çalışmalar yapıyor.

“Ömer Matlı Akademi”, AR-GE faaliyetlerini, imzalanan protokol çerçevesinde Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin desteğiyle sürdürüyor. Karacabey’de, 33 bin metre kare arazi üzerinde kurulu “Hayvancılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi”nin bünyesinde bir de “Eğitim ve Uygulama Çiftliği” de yer alıyor. Bu çiftlikte 250’si sağmal olmak üzere 550 sığır bulunuyor. Süt verimine doğrudan etki, “Ömer Matlı Akademi”de geliştirilen daha verimli, daha yüksek enerjili, daha iyi besleyen ve daha çok süt verimi sağlayan sığır yemleri önce eğitim çiftliğindeki hayvanlar üzerinde denendikten sonra yetiştiricinin kullanımına sunuluyor. Eğitim ve uygulama çiftliğindeki süt sığırlarından günde 8 ton süt  elde ediliyor. Her sığırın günlük ortalama süt verimi 37 litre yüksek bir düzeyde gerçekleşiyor.

“Ömer Matlı Akademisi Hayvansal Üretim ve Araştırma Merkezi”nde geliştirilen yemleri doğrudan katkısı da bu verimi sağlıyor.

MATLI, “Ömer Matlı Akademi Hayvancılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi”nde, ülke hayvancılığı adına önemli bir misyonu yerine getiriyor. Bir yandan büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği hakkında bilimsel verilere dayalı bilinç oluşturmak amacıyla AR-GE faaliyetlerini gerçekleştiren merkez, TÜBİTAK destekli projelerle de süt sığırcılığında beslenmeye dayalı döl verimi problemlerine ışık tutuyor. Gelişmiş laboratuvarlarda analizler, Ömer Matlı Akademi’de sindirilebilirlik ve performans çalışmaları ile hazırlanan rasyon ya da yemlerden maksimum yararlanma dereceleri ölçülürken, depolama ya da hammadde alım koşullarına dayalı olarak ortaya çıkabilen hijyenik sorunlar, toksin analizleri ile tespit edilebiliyor.

“Ömer Matlı Akademi Hayvancılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi” laboratuvarında, sütte yağ, kuru madde, protein ve laktoz; kanda kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, kan üre nitrojeni, albümin, amiloz, total bilurubin, kreatin, glikoz, total protein, gloubulin; yem ve hammaddelerde aflatoksin, T2 toksin, okratoksin ve toplam toksin analizleri yapılıyor.

“Ömer Matlı Akademi”nin çalışmaları ve bu çalışmalardan elde ettiği sonuçlar, çiftlik ziyaretleri, bu ziyaretler sırasında gerçekleştirilen yerinde eğitimler ve Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen panel ve sempozyumlar ile çiftçi ve yetiştiriciye de görsel ve uygulamalı olarak aktarılıyor. Böylece de ülke hayvancılığının çıtası yükseltiliyor. 

BANDIRMA BESİ ÇİFTLİĞİ

MATLI’ya ait Türkiye’nin en büyük entegre hayvancılık işletmelerinden birini de “Bandırma Besi Çiftliği” oluşturuyor. Bandırma’ya bağlı Külefli Mahallesi sınırları içinde, 700 dönüm arazi üzerine kurulu, 80 dönüm kapalı alanda 50 bin baş hayvan kapasitesi bulunuyor.

Holstein, Şarole, Limuzin ve Belçika Mavisi ırklarından hayvanların yer aldığı çiftlikte, yağsız kesimlerde, yerli hayvanlarda yüzde 54, ithal hayvanlarda yüzde 63’e varan karkas randımanı elde ediliyor. Ayrıca hayvan tedarikiyle birlikte yetiştiricilere besleme danışmanlığı hizmeti de sunuluyor.

ÖMER MATLI SÜT ÇİFTLİĞİ

MATLI’ya ait Bursa’nın İnegöl ilçesinde, 140 dönüm arazi üzerinde, 750 adedi sağmal olmak üzere 1.800 büyükbaş hayvan kapasitesiyle faaliyet gösteren çiftlikte ise süt ve süt ürünlerinin lezzet ve kalite garantisi kaynağından sağlanıyor.

“Hastalıktan Ari İşletmeler Belgesi” ve “Avrupa Birliği(AB) Standartlarında Süt Üreten Çiftlik Sertifikası”na sahip çiftlikten, Avrupa Birliği ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatı yapılması planlanıyor. Çiftlikte Holstein, Simental ve Red Holstein ırkı hayvan popülasyonu ile kaliteli süt üretimi hedeflenirken, MATLI’nın iş ortakları için tercih edilecek farklı ırklarda gebe düve ticareti olanakları da sunuluyor. 

Yüksek genetiğe sahip gebe düvelerin, uzman ekiplerle soy ağaçları ve tüm verim kayıtları kontrol edilerek hastalıktan ari ülkelerden seçilip, heyet tarafından üç kez onaylandıktan sonra çiftliğe alınıyor. Bu arada, üreticilerin teşvik ve hibe desteklerinden yararlanmasına uygun hayvan temini de yapılıyor.

MATLI çiftliğindeki hayvanlar, besleme ihtiyaçlarına göre gruplandırılıp, rasyonları belirleniyor. “Bilinçli hayvancılık” sistemiyle özenle beslenen hayvanlar teslim edildikten sonra besleme danışmanlığıyla yetiştiricilerin verimleri de MATLI güvencesi altına alınıyor.

Bünyesine, önceki yıllarda faaliyetlerine son veren KESKİNOĞLU ve Susurluk’ta iflas eden YÖRSAN işletmelerini de alan MATLI’nın Yönetim Kurulu Başkanlığını Özer Matlı, Başkan Yardımcılığını ise eski Milletvekili Önder Matlı yapıyor.

Özer Matlı, aynı zamanda Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı olarak da görev yürütüyor.  ÖNDER BALIKÇI



Mehmet yesilkusak
21.01.2024 23:27:31
Sizleri önce tebrik ediyorum başarılarınızın devamını diliyorum bende Afyon emirdagdaki köyüme büyük baş ciftlik kurmak istiyorum kendimizde zaten çelik konstrüksiyon işleri yapiyoruz bursa vakifkoyde em teknik bukum olarak sayın vekilim

Recep
22.01.2024 16:46:40
Bu adamlar destek veriyor belediye yumurta üretimi izni için 1.5 milyon tl bagış istiyor nasıl olacak bu

Abdulmecit nas
22.01.2024 21:01:07
Bu ülkenin büyük baş da ıslah birlikleri ne iş düşüyor saha ıslah için bakanlık alt Yapısı var hepsinin imkan kanı biraz zayıf olan birlikleri desteklemek eksiklerini giderecek ve kesinlikle köpelemeyi devir edecek halk elin de yerli ırklar içinde hepsini kapsayacak biçimde projeleri destekleyecek ve buzağı destekleme baş vuruları ıslah birlikleri üzerinden yapacak ha destekleme il birlikleri üzerinden yapılmasın zaten onlarda onu istemiyorlar varsa bir hizmet bedeli birliklerin hesabına okadar İsrail denilen bir devlet 1948 kuruldu o gün bu gün sadece ıslah birlikleri var ve günlük 45 ile 55 litre süt sağımı yapılıyor laktasyon döneminde bari başarılı bir ülke yi dikkate alalım ıslah birlikleri ile mutlaka ıslah başka çare yoktur ya bu ülkede binlerce uzman var ya önemli dir bu ülke bizim ya çocuklarımızın geleceği aklın yolu bir kerisi bilgi kirliliği ve hikaye

Anahtar Kelimeler: MATLI’ hayvancılığa büyük destek
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı