Meclis resti çekti.

Meclis resti çekti.

Ayvalık ilçesi Belediye Meclisi Ekim ayı olağan meclis toplantısında 2010 ve 2012 yıllarında olduğu gibi Rüzgar Enerji Santrali (RES) Türbinleri yapımı istemini yine oy birliğiyle reddetti.

Ayvalık ilçesi Belediye Meclisi Ekim ayı olağan meclis toplantısında 2009, 2010 ve 2012 yıllarında olduğu gibi Çevre, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Alibey Adası, Derviştepe, Alibey Tepe, Çömtepe, Deveboynu Tepe ve Aktepe Mevkisinde 13 adet yine Rüzgar Enerji Santrali (RES) Türbinleri yapımına oy birliğiyle reddetti.

Ayvalık Belediye Meclisinin ret kararında “Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde kalan Alibey Adası, Derviştepe, Alibey Tepe, Çömtepe, Deveboynu Tepe ve Aktepe’de kurulması istenen rüzgar tribünlerinin çok oluşu ve dağınık olmasının Ayvalık Tabiat Parkına daha çok tahribine neden olacağı, bölge bölge anıtsal binaların bulunduğu, yöreye has endemik bitki türünün bulunduğu, adanın genel siluetine ve tarihi, turistik değerlerine, adanın yerleşim yerine çok yakın olduğu, nakil hatlarının doğal ve tarihi sit alanlarından geçeceği ile ada yüzölçümünün küçük olması nedeniyle gürültü kirliğine sebep olacağı, zeytin ağaçlarının kesilecek olması, doğal bitki örtüsünün bozulacağı bu nedenle uygun görülmediği” ibarelerine yer verilmesi ifade edildi.

“Birinci köy ve ikinci köy tamamen tabiat parkı alanı içindedir. Burada büyük bir şirketin aldığı arazi var. Burada yapılaşma görünüyor, Biz 100 binlik planlarda buna da itiraz ettik. Bunun kaldırılması yönünde itiraz ettik. Bir de otoyol çizmişler, 1982 yılında çizilmiş bir yol. Bu yola da itiraz ettik. Buraya böyle bir yol açılmasının anlamı yok. Burası otoyol değil, burası tabiat parkı” diye bilgi veren Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Daha önce 2010 yılında da 24 Rüzgar Enerji Santrali için müracaat olmuş, Ayvalık Belediyesi’nin o dönemli meclisi de bu talebe ret kararı almıştı” diye konuya açıklık getirdi.

Mevsimlere göre göçmen kuşların Ayvalık’ta göç yolu olan, 17’si endemik, 4’ü yöreye özel endemik toplam 752 adet bitki çeşidini içerisinde barındıran Ayvalık Adaları Tabiat Parkında bu özelliklerin göz önüne alınmadığı da açıklandı. ENVER DOLGUN



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı