Midye çiftliğinde yer seçimi önemli

Midye çiftliğinde yer seçimi önemli

Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sarı: ?Yerlerinin iyi belirlenmesi koşuluyla midye çiftliklerinin zararı yok?

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, ?Yerlerinin iyi belirlenmesi koşuluyla oluşturulacak midye çiftliklerinde yapılan üretim, denize ve çevreye zarar vermez? dedi.

/resimler/2017-5/22/0027247228464.jpg

Çanakkale-Erdek arasındaki bölgenin ?çift kabuklular? olarak bilinen midye ve istiridye üretimi bölgesi konumunda bulunduğuna dikkati çeken Sarı, şöyle konuştu:

?Midyeyi çok seven ve tüketen bir ülkeyiz. Ancak midye üretimimiz yetersiz kaldığından midye ithal ediyoruz. Bu nedenle midye üretimini teşvik etmeliyiz. Eğer üretim alanlarını artırabilirsek, midye ihracatı bile yapabiliriz. Midye çiftlikleri, balık çiftliklerine benzemez. Balık çiftliklerinde suni yem ile beslenme yapıldığından deniz kirliliği yaşanır. Ancak, halatların üzerinde üretilen midyeler, mikroorganizmaları süzerek beslenirler. Ayrıca da, deniz suyunu filtre ederek temizler. Bölgemizde, midye sektörünün gelişmesinin yararına inanıyorum. Böylece, sektörde iyi bir istihdam alanı da yaratılabilir. Tabii, bunu yaparken, turizmcilerin ve balıkçıların istekleri de göz önüne alınmalıdır. Buna paralel şekilde, turizmin ve balıkçılığın yoğun olduğu bölgelere kesinlikle midye üretim çiftliği kurulmamalıdır. Çiftlikler, bilimsel veriler dikkate alınarak yapılmalıdır.?

Erdek ve yöresinde hâlen Paşalimanı, Ocaklar, Narlı ve Marmara Adası açıklarındaki midye çiftliklerinde üretim gerçekleştiriliyor. Önder BALIKÇI



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli